Torra: "La cultura guanya sempre els seus il·lusos enterradors"
Foto de família dels guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura (ACN)
El Prat de Llobregat

Torra: "La cultura guanya sempre els seus il·lusos enterradors"

En una reivindicativa entrega dels Premis Nacionals de Cultura, l'escriptor Jaume Cabré ha recordat els independentistes presos i a l'exili

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat aquest dijous la cultura com a "fonament de l'edifici republicà" en l'entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2019 al Prat de Llobregat. En el seu discurs de clausura, Torra ha reivindicat la cultura perquè ha dit que "reforça la democràcia i construeix possibilitats de futur":

"La cultura guanya sempre els seus il·lusos enterradors."

Segons el president de la Generalitat, "la dictadura, el despotisme o l'autoritarisme necessiten una societat mancada d'informació, de formació, d'innovació, d'esperit crític i de controvèrsies polítiques i culturals".

 

La pianista i compositora Clara Peya, en rebre el Premi Nacional de Cultura (ACN)

 

Torra ha elogiat els guardonats a l'edició d'enguany: l'editora Maria Bohigas, l'escriptor Jaume Cabré, la pianista i compositora Clara Peya, l'artista Josep Ponsatí, la cuinera Carme Ruscalleda, la historiadora Josefina Matamoros, el Col·legi d'Arquitectes, el Museu de Lleida, la Federació d'Ateneus i la fira Litterarum, de Móra d'Ebre.

"Honoreu la cultura del nostre país." 

 

La cuinera Carme Ruscalleda, en rebre el Premi Nacional de Cultura (ACN)

 

El president de la Generalitat ha citat l'escriptor Milan Kundera per destacar que "la cultura és la memòria del poble" i ha demanat una cultura oberta i permeable. Segons Torra, la catalana "no és una cultura fòssil, ni de museu, no és una curiositat del passat, ni una entelèquia de quatre somiadors i polítics".

"La cultura catalana és civilització, creativitat, talent, ciència; evoluciona, canvia, abandona, entra en crisi, reneix, rebrota i guanya sempre els seus il·lusos enterradors."

En l'acte, conduït per l'actor Pep Cruz, Jaume Cabré ha dedicat les seves paraules als representants sobiranistes:

"Als que estan a la presó i a l'exili, que són allà perquè els ho hem demanat."

 

L'escriptor Jaume Cabré ha rebut el Premi Nacional de Cultura de mans de Carles Duarte (ACN)

 

Interrupció del discurs de Torra per protestar per un desallotjament

Una persona ha interromput el discurs de Torra per protestar pel desallotjament d'un dibuixant i artista sense llar. Des del primer pis del teatre, un home ha retret al president de la Generalitat que "la cultura també són les persones sense llar":

"Avui ha enviat 40 mossos d'esquadra per al desallotjament d'un home de la cultura."

Una bona part del públic ha aplaudit la intervenció de l'home.

 

ARXIVAT A:
Quim Torra
Anar al contingut