El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva intervenció al Parlament
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva intervenció al Parlament (ACN / Sílvia Jardí)

Torra insta PSC i comuns a pressionar Sánchez per obtenir més recursos per a Catalunya

Els socialistes i els comuns retreuen a la Generalitat la falta de diàleg amb els grups durant la pandèmia

Actualitzat

Ple monogràfic al Parlament sobre la gestió de la pandèmia de la Covid-19. El coronavirus ha causat 12.576 morts a Catalunya i, en l'inici del debat, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat un minut de silenci per a les víctimes del virus.

En la seva intervenció, Torra ha enviat un missatge a l'oposició, dirigit especialment al PSC i als comuns, perquè collin l'Estat amb l'objectiu d'obtenir més recursos per a Catalunya per afrontar la crisi de la Covid-19. A més, Torra ha anunciat que demanarà al govern espanyol que sol·liciti un crèdit europeu per valor de 5.000 milions d'euros.

El president de la Generalitat ha tret pit per la gestió de la crisi feta per la Generalitat i ha criticat la centralització de competències del govern espanyol, que ha qualificat de "155 camuflat d'estat d'alarma". Tot i admetre que no poden estar "ni contents ni satisfets" i mostrar-se disposat a "revisar" alguns possibles errors, Torra ha insistit que la Generalitat ha fet "tot el que estava a les seves mans per salvar vides".

 

Minut de silenci al Parlament en memòria de les víctimes del coronavirus
Minut de silenci al Parlament en memòria de les víctimes del coronavirus (ACN / Sílvia Jardí)

 

En el seu discurs, Torra ha cridat a la "unitat" dels grups per exigir que el govern espanyol "ampliï i distribueixi els fons estatals de la Covid com Catalunya es mereix". Ha demanat als partits que aparquin el partidisme i, específicament als partits que tenen ministres a l'executiu de Pedro Sánchez, en referència al PSC i En Comú Podem, ha demanat pressionar l'executiu espanyol:

"No fallin als catalans, ara els necessitem més que mai."

En un moment en què la situació epidemiològica ha millorat, el president de la Generalitat ha lamentat que el govern espanyol no estigui destinant a Catalunya els fons que creu que es necessiten. És per això que enviarà una carta a Pedro Sánchez i al director del Mecanisme Europeu d'Estabilització, Klaus Regling, per demanar un préstec de 5.000 milions, el 2% del PIB català:

"Catalunya no pot esperar l'any que ve per rebre les ajudes europees."

 

En canvi, el soci de govern de Torra, ERC, ha considerat que ara "no és el moment de rescatar via deute" les finances de la Generalitat perquè considera que els préstecs són "pa per avui i gana per demà".

En tot cas, el govern de JxCat i ERC aprovarà el 21 de juliol el pla per a la reactivació i la modificació pressupostària per fer front a la crisi posterior al coronavirus i, abans de final de mes, cada departament de la Generalitat tindrà a punt els plans de contingència:

"Aquest dia tindrem pressupostos prioritzats i unes accions transversals i de sectors estratègics fixades, encarrilant així la recuperació. Serà molt important, fonamental, però alhora tan insuficient com seran sempre els pressupostos de la Generalitat fins que Catalunya sigui un estat independent"

 

 

L'oposició retreu el poc diàleg i demana eleccions

Des de l'oposició, en canvi, el PSC i els comuns han retret a la Generalitat la falta de diàleg amb els grups durant la pandèmia i tant Ciutadans com el PP han lamentat que Torra continuï insistint en el procés sobiranista en un context com l'actual.

 

La líder de Cs al Parlament, Lorena Roldán, durant la seva intervenció en el ple
La líder de Cs al Parlament, Lorena Roldán, durant la seva intervenció en el ple (EFE / Quique García)

 

La portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, ha retret a Torra que no sigui capaç "de deixar la matraca del procés" i ha advertit:

"No sabem si la calor mata el virus, però el que segur que no mata el virus és el procés."

Roldán ha demanat a la Generalitat que aparqui l'independentisme i se centri en prendre mesures per al futur de "tots els catalans, pensin el que pensin".

La cap del grup de Ciutadans a la cambra catalana ha lloat el paper de col·lectius com els sanitaris i ha apuntat que haurien de ser una "inspiració" per impusar mesures de reconstrucció.

 

 

El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, ha criticat al govern de la Generalitat falta de "diàleg amb la resta de forces polítiques". El líder dels socialistes catalans ha retret a Torra que hagi posat més èmfasi en la reclamació que en "l'autoexigència":

"Lamento dir que, durant aquesta crisi, de vegades hem pensat que l'actuació de la Generalitat estava més guiada cap a la confrontació política que a la millora de la seva competència i de la seva gestió."

Iceta també ha emplaçat el president de la Generalitat a liderar l'acord polític sobre la reconstrucció i la reactivació política a Catalunya:

"Nosaltres tenim desconfiança sobre les capacitats del seu govern, és lògic, som un país d'oposició i tenim a pensar que un país millor necessitaria un govern millor. Però vostè és el president, vostè presideix el govern i, per tant, és a vostè a qui correspon liderar ara aquest acord polític a Catalunya sobre la reactivació econòmica i la reconstrucció social."

 

Miquel Iceta, durant el debat sobre la crisi del coronavirus al Parlament
Miquel Iceta, durant el debat sobre la crisi del coronavirus al Parlament (EFE / Quique García)

 

Per la seva banda, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha reclamat eleccions ja que un govern que està "gairebé en situació d'interinitat" no pot construir el futur dels catalans.

Segons la candidata dels comuns, les properes eleccions al Parlament són una "cruïlla" per a Catalunya en què caldrà que els ciutadans triïn si volen un model de retallades, que ha definit com "la via de Torra i Puigdemont" o un nou contracte social "impulsat des del progressisme, des de la unitat de les esquerres".

 

 

També el diputat del PPC Santi Rodríguez ha demanat eleccions després que Torra hagi actuat segons la seva opinió "com un pollastre sense cap" durant la gestió de la crisi. Rodríguez ha dit que l'estat d'alarma ha suposat per al govern un "argument perfecte no només per no assumir les seves responsabilitats, sinó per acabar culpant Espanya de tots els mals":

"Moltes vegades penso que vostès en realitat no volen la independència: no tindrien a qui responsabilitzar de es seves incompetències. I estic convençut que vostès pensen que contra Espanya es viu molt millor del que viurien sense Espanya"

Per últim, el diputat de la CUP Carles Riera ha considerat que una "reconstrucció" per tornar a la situació anterior no servirà de res i ha reclamat una "transformació" cap a una economia sostenible.

Riera ha retret a la conselleria de Salut que, "lluny d'intervenir realment la sanitat privada, el que ha fet és un decret en el qual la finança amb unes indemnitzacions milionàries".

En el ple també hi han intervingut els consellers i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha advertit que és imprescindible que s'augmenti el sostre de despesa de Catalunya perquè "les mesures, sense finançament, no es fan, no s'apliquen i no arriben a la gent".

La setmana vinent es farà un ple específic sobre la gestió de les residències.
 

ARXIVAT A:
Coronavirus Parlament de CatalunyaQuim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut