La pancarta que ha encapçalat la marxa fins a Lledoners (ACN)
La pancarta que ha encapçalat la marxa fins a Lledoners (ACN)
Sant Joan de Vilatorrada/Figueres

Centenars de persones reben els presos independentistes a Lledoners i Puig de les Basses

El president de la Generalitat visita Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart, i el del Parlament, Forcadell i Bassa

RedaccióActualitzat

Centenars de persones han participat en les marxes per rebre els primers dirigents independentistes traslladats a presons catalanes. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són, des d'aquest dimecres al migdia, a Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, mentre que Carme Forcadell i Dolors Bassa han ingressat a la tarda a Puig de les Basses, a Figueres.

Una pancarta amb la frase "Lluitarem fins que sigueu lliures" ha encapçalat l'anomenada Marxa per la llibertat fins a Lledoners. Entre els polítics que hi han assistit, el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall; la de Salut, Alba Vergès, o el d'Ensenyament, Josep Bargalló. També hi ha anat l'expresident de la Generalitat Artur Mas.
 

 

Les mobilitzacions les havien convocat l'ANC, Òmnium i l'Associació Catalana pels Drets Civils.
 


En els parlaments finals, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha carregat contra l'Estat espanyol "caduc" i ha denunciat la "vulneració de drets" dels empresonats:

"El vostre acostament, 9 mesos després, només indica que sou presos polítics i que s'han vulnerat tots els vostres drets, fins i tot els penitenciaris."

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha qualificat de "vergonya" la causa i s'ha compromès a treballar per fer efectiva la república catalana i ha afegit que és convenient perquè els presos puguin sortir al carrer:

"La clau que obrirà els panys d'aquestes presons i del retorn dels exiliats és la república catalana. No ens aturarem fins a fer-la realitat"

 


En nom de l'Associació Catalana pels Drets Civils, Diana Riba, parella de Raül Romeva, ha denunciat que hi ha "homes i dones innocents tancats a la presó i a l'exili" i s'ha referit al "debat absurd" sobre l'acostament del presos per reclamar "justícia:"

"Hi ha diferències entre dret i justícia. Acostar-los, i que les famílies us tinguem a prop, és un dret. Justícia és que sigueu lliures."

Alguns concentrats a Lledoners han cridat la consigna "cap agressió sense resposta" per denunciar l'agressió de la nit de dimarts a un membre d'un CDR per part d'un grup que treia llaços grocs:

 

Torra i Torrent visiten els presos

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, han visitat els líders independentistes empresonats.

Torra ha anat a veure Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart. S'ha estat una hora i mitja a la presó, on l'exvicepresident, l'exconseller, l'expresident de l'ANC i el president d'Òmnium estan ingressats al mòdul 2, en cel·les aïllades.

Torra havia anunciat la participació a la marxa convocada a les 7 del vespre fins a la presó, que ha caminat sense ell.

 


El president s'hi ha afegit al final, quan ja havia acabat, però encara quedava gent concentrada, i ha explicat que no s'aturaran fins que siguin lliures i que ha vist els presos "amb el coratge de sempre":

"Haurien de ser a casa seva, lliures. Us vull dir que estan bé, estan forts. Tenen el coratge de sempre."

 

 

Torrent, per la seva part, ha anat a la presó de Figueres per trobar-se amb Carme Forcadell i Dolors Bassa. A la sortida de la presó, on s'ha estat un parell d'hores, el president del Parlament ha exigit novament l'alliberament de l'expresidenta del Parlament i l'exconsellera:

"Ser a prop de casa no és ser a casa. Les volem a casa. És l'única notícia que volem escoltar, que siguin al carrer, amb els seus."

Al matí, el president de la Generalitat i el del Parlament han fet una declaració institucional al matí per remarcar que l'acostament dels presos a Catalunya "no és un gest ni forma part de cap negociació".

Mig miler de persones a Figueres
 


En la mobilització a Puig de les Basses ha intervingut, entre d'altres, Montserrat Bassa, germana de l'extitular d'Afers Socials, que ha dit que avui no estava "gaire contenta" perquè el destí de l'exconsellera no era casa:

"La Dolors estava cansada de fer aquesta carretera que avui ha hagut de fer en aquesta furgoneta de la Guàrdia Civil. Si han tingut la sort de poder mirar per la finestra, avui a ella i a la Carme se'ls deu haver trencat el cor de saber que no giraven amunt cap a Llers, sinó cap aquí. Per tant, molt contenta jo no estic."

 

 

Igualment, s'han desplaçat a Figueres la consellera de Cultura, Laura Borràs; el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El-Homrani, i la de Presidència i portaveu del govern, Elsa Artadi:

 

 


 


La concentració de suport a Figueres ha arribat a les portes de la presó cap a tres quarts de vuit del vespre. Segons els Mossos d'Esquadra, hi han participat unes 500 persones, que han recorregut 2,5 quilòmetres, des de la sortida de l'autopista fins a l'entrada de la presó:

Alguns concentrats han anunciat la intenció d'acampar a fora de la presó.

ARXIVAT A:
Govern empresonatQuim TorraOriol JunquerasRaül RomevaJordi SànchezJordi Cuixart
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut