L'escrit de la fiscalia marcarà l'any de presó preventiva de Junqueras i Forn

Compàs d'espera davant d'unes qualificacions que han generat la màxima expectació

Actualitzat

Aquest divendres farà un any que són a la presó l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller Joaquim Forn. I coincidint amb aquest any de presó, justament la fiscalia presentarà els seus escrits d'acusació per al judici del procés.

Se sabrà quins delictes imputa als líders sobiranistes en la causa pel procés i quines penes els demana. Es presentaran els escrits al Suprem, per als polítics i també per a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i a l'Audiència Nacional, on es jutjarà Trapero i l'excúpula d'Interior pels fets del 20 de setembre i l'1 d'octubre.

Compàs d'espera, doncs, davant d'unes qualificacions que han generat la màxima expectació. La Fiscalia General de l'Estat acusarà els líders independentistes de rebel·lió, segons fonts a les quals ha tingut accés TV3. També Trapero podria haver de fer front a aquest delicte.  Aquest dimecres, la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, no avançava res d'una decisió amb notables connotacions polítiques i que pot marcar el rumb de la legislatura, tant a Catalunya com a Espanya.

Junqueras i Forn, un any a la presó

 

Oriol Junqueras Joaquim Forn, doncs, sabran la notícia el mateix dia que compliran un any de presó preventiva. I és que va ser el 2 novembre del 2017 quan la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela també va dictar aquesta mesura per a Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, aquest últim sota fiança.

Tots, excepte Junqueras i Forn van quedar en llibertat al desembre i, al març, van tornar a ingressar a la presó Rull, Turull, Romeva i Bassa. I també l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Notícia relacionada: Cuixart i Sànchez: un any de presó preventiva a l'espera del judici per rebel·lió

Torra i Torrent demanen l'absolució dos dies abans de saber-se l'escrit de la fiscalia

El president de la Generalitat, Quim Torra, en la inauguració de la plaça U d'Octubre a Camprodon (ACN)

Tant el president de la Generalitat com el president del Parlament han assenyalat que la presentació dels escrits d'acusació de les causes obertes per l'1-O, prevista per aquest divendres, seran una prova sobre la democràcia espanyola.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha augurat que els escrits demostraran que la "repressió" de l'Estat "continua". El cap de l'executiu ha titllat de "farsa" aquesta "causa general contra l'independentisme" i ha reivindicat el dret de l'autodeterminació de Catalunya per resoldre aquest conflicte. Torra ha dit que aquesta continuïtat de la "repressió" ja es va demostrar portant al TC la resolució del Parlament que reprovava el rei pel 3-O.

"Cal dir prou a aquesta farsa i a aquesta causa general contra l'independentisme."

Des de Camprodon, on ha presidit la descoberta de la placa U d'Octubre, Torra ha afirmat que la independència s'aconseguirà perquè és una "causa justa" i perquè, defensant-la, s'està "al costat correcte de la història".

"El poble ja no té por i és capaç d'enfrontar-se a un repte tan difícil com enfrontar-se a l'Estat, davant el qual alçarem la bandera de la pau i la no-violència, per la defensa aferrissada de les llibertats i la democràcia."

Torrent: "La prova del cotó de la democràcia espanyola"

El president del Parlament, Roger Torrent, a la sortida de la presó de Lledoners (ACN)

El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat aquest dimecres que els escrits d'acusació de la fiscalia seran "la prova del cotó de la democràcia espanyola".

En declaracions després de visitar la presó de Lledoners, Torrent ha assegurat que, "en termes de democràcia, l'única via possible és l'absolució" i que els escrits de la fiscalia evidenciaran si el govern socialista fa "passos decidits cap a la desjudicialització del conflicte" o si es manté "en la tessitura" del govern de Mariano Rajoy":

"No volem parlar d'indults, volem parlar de llibertat. No volem parlar d'indults, volem parlar de justícia. No volem parlar d'indults, volem parlar de democràcia."

El president del Parlament ha indicat que si la fiscalia manté l'acusació contra els dirigents processats, seguirà en peu una "farsa judicial" basada en "mentides cuinades políticament des de La Moncloa" que desembocaran en "una vergonya democràtica".

Torrent ha insistit que si l'executiu de Pedro Sánchez vol que els partits independentistes donin suport als pressupostos, haurà de fer "passos contundents i clars per acabar amb la repressió".

ARXIVAT A:
Govern empresonatJudici procésQuim TorraRoger TorrentOriol JunquerasJoaquim Forn
Anar al contingut