Barcelona

Dos llibres, dues banderes i sant Jordi: escenografia austera a la reunió Torra-Sánchez

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'han reunit aquest dijous al migdia al Palau de la Generalitat en la primera trobada que mantenen des de la investidura del líder socialista. La reunió ha aixecat molta expectació i se n'han analitzat tots els detalls.

Primera encaixada de Sánchez i Torra (EFE/Quique García)

Torra i Sánchez s'han trobat exactament a les 12 del migdia a la plaça de Sant Jaume i han entrat junts al Palau de la Generalitat. Tots dos se'ls ha vist amb posat seriós i gestos pausats.

 

Torra ha volgut ensenyar a Sánchez l'escultura "Desconsol", de Josep Llimona, una figura que ell mateix va fer portar del MNAC.

Segona encaixada (EFE/Alberto Estevez)

L'encaixada més aviat freda de la plaça Sant Jaume ha contrastat amb la que els dos presidents s'han fet, més distesa, a l'entrada del saló Verge de Montserrat, on s'han reunit.

 

Escenografia austera

Tots dos han pujat les escales del Palau i s'han fotografiat a la Galeria Gòtica.

(Reuters/Albert GEa)

Un cop dins del saló, Torra ha regalat a Sánchez dos llibres: "Inventant els drets humans", de Lynn Hunt, en anglès, i "Llibertat i sentit", de Lluís Solà, amb títols prou explícits.

El llibre de Hunt, professora de la Universitat de Califòrnia, està considerat l'anàlisi més completa de la història dels drets humans.

El de Solà, poeta, dramaturg i traductor, és una reflexió sobre la condició humana en relació amb els conceptes de justícia, amor i, sobretot, llibertat.

(EFE/Alberto Estévez)

L'escenografia de la Sala dels Diputats era austera: dues butaques i les banderes catalana i espanyola. Damunt de les taules de vidre, alguns llibres sobre la història del Palau i de la cultura catalana.


Cordialitat i espai per a altres temes

La Moncloa ha qualificat de "cordial" i "normal" la trobada, que ha durat una mica més d'una hora i mitja, i s'ha acabat poc després de dos quarts de dues. Segons expliquen fonts de la reunió, s'hi ha parlat en un 80% de política, però també hi ha hagut espai per a qüestions personals i per a altres qüestions, com per exemple el Brexit.

(Reuters/Albert Gea)

El primer a comparèixer després de la trobada ha estat Pedro Sánchez, que s'ha compromès personalment amb el diàleg i ha dit que té la intenció d'encapçalar la primera reunió de la taula de diàleg entre governs, que se celebrarà aquest febrer.

Per la seva banda, Quim Torra ha assegurat que ha demanat a Sánchez l'autodeterminació i la fi de la repressió. També ha "lamentat" que el president espanyol no hagi explicat què respon el seu govern a aquestes demandes.

 

La plaça Sant Jaume, blindada pels Mossos (EFE/Enric Fontcuberta)

Una plaça de Sant Jaume blindada i molts periodistes

A les 10 del matí, la plaça Sant Jaume ja estava pràcticament blindada. S'han previst fortes mesures de seguretat per dalt i per baix. S'han pogut veure Mossos amb binocles al terrat i revisió de les clavegueres.

Poca estona abans de l'arribada del president espanyol, la plaça l'han escombrada i la catifa, aspirada. I al balcó, s'hi ha pogut veure la pancarta de llibertat d'opinió i d'expressió.

La sala de premsa estava plena i més de més de 240 periodistes s'han acreditat.

(EFE/Quique Garcia)

Aquest divendres, amb Colau

Sánchez és el quart president del govern espanyol que visita el Palau de la Generalitat, després d'Adolfo Suárez, Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. Ni José María Aznar ni Mariano Rajoy van trepitjar l'edifici de la Diputació del General.

La reunió entre Torra i Sánchez forma part d'una visita de dos dies del president del govern espanyol a Barcelona. A l'agenda d'aquest dijous, Sánchez també hi ha una visita a la seu del PSC i reunions amb agents socials i econòmics.

De cara a divendres, es reunirà amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de la Diputació, Núria Marín.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezQuim TorraProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut