El president de la Generalitat, Quim Torra, i Lluís Llach durant la presentació del Consell assessor per a l'impuls del fòrum cívic i social pe…
El president de la Generalitat, Quim Torra, i Lluís Llach durant la presentació del Consell assessor per a l'impuls del fòrum cívic i social per al debat constituent (ACN)
Barcelona

Torra i Llach presenten el consell que impulsarà el Fòrum per al Debat Constituent

El president i el cantautor i polític remarquen que el nou organisme no farà cap debat, sinó que només "l'acompanyarà des de les institucions"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el cantautor i polític Lluís Llach, han presentat aquest dimarts a Barcelona el Consell Assessor que ha d'impulsar l'anomenat Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent.

En la presentació, Torra ha assegurat que aquest consell, que encapçalarà Llach, no té l'encàrrec de fer cap debat, sinó només de preparar-lo i facilitar-lo:

"El debat constituent és un debat que pertany a la ciutadania, i cal que sigui aquesta, a través de les entitats cíviques, socials i sectorials, qui porti la iniciativa. Nosaltres voldrem acompanyar-lo des de les institucions."

Torra ha dit que ha fet l'encàrrec a Lluís Llach per la seva trajectòria personal i política i també perquè ja va presidir la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament en substitució de Muriel Casals.

 

Segons Torra, la creació d'aquest Consell Assessor, i també del Consell per la República que aquest dilluns es va activar a Bèlgica, són compromisos de l'acord de legislatura entre JxCat i ERC.

Torra ha afegit que aquest nou organisme "tindrà la màxima autonomia en l'actuació i presa de decisions".

El president de la Generalitat va anunciar la intenció d'impulsar el Fòrum Cívic i Social fa un mes, que va dir que ha de marcar les "bases del que ha de ser la Constitució de Catalunya".

Funció promotora i tècnica

Per la seva banda, Llach ha dit que les funcions del consell seran promoure la creació del fòrum, i proposar metodologies per fer-hi el debat constituent:

"Un fòrum de gran participació ciutadana que repensi la societat catalana del segle XXI. Que reflexioni sobre qui volem ser, què volem ser i com volem ser amb l'objectiu que un futur Parlament constituent, sigui quina sigui la seva composició, tingui una orientació clara de quina mena de país ambiciona la ciutadania."

Llach ha volgut remarcar la diferència entre "debat constituent" i "procés constituent", i que en cap cas implica la redacció d'una hipotètica constitució:

"No orientem cap al procés constituent, un procés constituent s'inicia al Parlament després de la independència efectiva. Ara comencem un debat constituent, és un dels punts que volia aclarir avui."

Pel que fa a la resta de components del consell, Llach ha dit que d'aquí dues setmanes es faran públics els noms, i ha assegurat que hi haurà molta "transversalitat de sensibilitats", des d'un punt de vista ideològic, territorial i professional, entre altres dimensions.

 

"Cap intenció" de convocar eleccions

A preguntes dels periodistes, Torra ha assegurat que els membres del consell assessor no tindran sou, sinó que hi participaran de manera voluntària i gratuïta.

Torra també ha assegurat que no té "cap intenció" de convocar eleccions en les pròximes setmanes. El president de la Generalitat podria fer-ho a partir del 27 d'octubre, un any després de la convocatòria de les eleccions per part de Mariano Rajoy en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut