Pere Aragonès i Quim Torra al Parlament
Pere Aragonès i el president Quim Torra al Parlament, en una imatge d'arxiu
Barcelona

Torra i Aragonès es reuneixen per tancar la crisi de confiança entre ERC i JxCat

Malgrat l'acord de distensió, Roger Torrent acusa el portaveu de JxCat de mentir al faristol del Parlament per "esgarrapar vots"

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya i Esquerra busquen reconduir les relacions després de l'enfrontament públic que les dues formacions van tenir dimecres arran de l'ordre de suspensió dels diputats empresonats i Puigdemont per part del jutge Llarena.  

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, es van reunir ahir dijous en un dinar per reconduir la crisi parlamentària entre les dues formacions provocada per la suspensió temporal de diputats, segons ha avançat Catalunya Ràdio. En aquest dinar també hi eren Elsa Artadi, Esther Capella i Sergi Sabrià

Torra i Aragonès van establir un protocol per millorar les relacions entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i van acordar tornar a analitzar la suspensió temporals dels sis diputats dels dos partits que reclama Llarena, i que ha provocat la crisi d'aquesta setmana.

Segons fonts coneixedores de la trobada, amb la conversa que van mantenir, Torra i Aragonès donen per tancat l'episodi, la situació s'entén reconduïda, i han donat ordres als equips de JxCat i ERC perquè aprofitin les setmanes que venen i l'estiu per reconstruir les relacions abans que torni a començar el curs polític.

Les dues parts s'han conjurat per millorar la coordinació entre els dos partits, el Parlament, el govern i la Presidència de la Generalitat perquè topades com les de dimecres no es repetixin. També es van comprometre a acordar bé tot el que calgui abans de prendre decisions i a augmentar i millorar la comunicació interna de cara a la represa de l'activitat del Parlament el mes de setembre.

Dimecres es va obrir una crisi de confiança entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Els republicans van acusar JxCat de "mentir de manera descarada" i negaven cap acord previ per deixar Carles Puigdemont al marge de la substitució dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena.

JxCat assegurava que el president del Parlament, Roger Torrent, va ignorar un pacte "al més alt nivell" que preveia substituir els cinc diputats suspesos i que són a la presó -Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva-, però no pas Puigdemont, perquè no és a la presó i Alemanya només n'havia acceptat l'extradició per malversació de fons i no pas per rebel·lió.

La controvèrsia entre les dues formacións va ser prèvia a la decisió del jutge del Suprem, Pablo Llarena, que ahir dijous va rebutjar l'extradició de Carles Puigdemont només per malversació. Llarena també va retirar l'eurordre contra l'expresident i els consellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira i Clara Ponsatí.

Torrent acusa JxCat de mentir

En una entrevista a Rac1, el president del Parlament, Roger Torrent, ha confirmat que coneixia aquesta reunió entre el president Torra i el vicepresident Aragonès, i ha dit que totes dues formacions han de fer autocrítica, però ha mantingut que "al faristol no es pot mentir" en referència a les declaracions del portaveu de JxCat, Eduard Pujol:

"Evidentment que hem de fer entre tots plegats autocrítica, i hem d'intentar evitar en un futur espectacles lamentables com el que es van donar abans-d'ahir al Parlament. No es poden fer afirmacions com les que es van fer al faristol. No es pot mentir com es va fer."

"Jo el que dic és que quan s'afirma que hi ha un acord i no hi és, això és mentida. I no s'hi val tot. No s'hi val intentar esgarrapar vots, intentar desgastar l'altre amb informacions absolutament falses. Totes aquestes batalles no ens aporten res, al contrari, jo crec que ens empetitim."

 

 

 

ARXIVAT A:
ERCPDeCATGovern empresonat
Anar al contingut