El president de la Generalitat, Quim Torra, en la reunió del consell de govern d'aquest dimarts (ACN)
El president de la Generalitat, Quim Torra, en la reunió del consell de govern d'aquest dimarts (ACN)
Barcelona

Torra i Colau exigeixen que s'investigui la relació entre l'imam de Ripoll i el CNI

ERC i JuntsxCat demanen la compareixença de Pedro Sánchez, els ministres d'Interior i Defensa i el director del CNI i la creació d'una comissió d'investigació

RedaccióActualitzat

Les revelacions de Público sobre el "control" que el CNI va tenir de l'imam de Ripoll fins al dia dels atemptats de Barcelona i Cambrils han desencadenat diverses exigències d'explicacions.

 

Una de les primeres ha estat la del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha considerat que es tracta d'un "escàndol gravíssim" i ha reclamat al govern espanyol que doni "tota la informació":


Després de la reunió del consell de govern, la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha demanat "màxima transparència" al govern espanyol en aquest tema: 

"No ens correspon dir si li donem credibilitat o no, això ha de seguir el seu procés. Manifestem la profunda preocupació per les informacions que estan sortint i demanem explicacions perquè s'assumeixin, en cas que aquests fets estiguin comprovats, les màximes responsabilitats. Que s'aclareixin els fets i que el govern de l'Estat espanyol sigui proactiu davant aquestes informacions." 

 


ERC i JuntsxCat han demana la compareixença de Pedro Sánchez, dels ministres d'Interior i Defensa i del director del CNI i la creació d'una comissió d'investigació, que en el seu moment van rebutjar el PSOE, el PP i Cs. El republicà Gabriel Rufián ho ha justificat:

"PP, PSOE i Ciutadans es van mofar de la nostra petició i van bloquejar una comissió d'investigació. Ara s'ha publicat que sí que existia aquesta relació i nosaltres exigim que s'obri, la compareixença del president del govern, del director del CNI i de la ministra Robles en seu parlamentària perquè donin explicacions."

El govern espanyol, però, no està obligat a comparèixer perquè està en funcions.

La petició d'aclariments ha arribat també per boca del portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, que ha considerat que l'Estat "ha de parlar i s'ha d'explicar molt be perquè pinta molt malament". Pujol ha dit que el Parlament "intentarà treure tota la veritat" i saber que "l'Estat va fer el que calia":

"Aquest Estat embogit per demanar explicacions per un acte de civisme com l'1-O és incapaç d'explicar què hi ha darrere de l'atemptat".

 

Robert Manrique, assessor de la unitat d'atenció a les víctimes dels atemptats, ha reivindicat el dret dels afectats a tenir "tota la informació". N'ha parlat a "El matí de Catalunya Ràdio":

"En qualsevol altre tipus de delicte, la víctima té dret a tenir tota la informació. Malauradament, quan són segons quins atemptats terroristes, la víctima sembla que hagi d'estar en una segona fila. Fa mesos que desitgem i exigim que se'ls expliqui tot el que calgui."

 

 

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha demanat "depurar responsabilitats polítiques i en els mitjans de comunicació" per algunes informacions del 17A:

 

Igualment, ha reclamat explicacions la presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Núria Marín, en una entrevista a "Els matins" de TV3:

"S'ha d'explicar molt bé, tot això. La ciutadania mereixem una explicació i estem molt sobtats pel contingut de la notícia."    

 

 

També el PNB ha instat l'executiu a aportar llum sobre aquests suposats vincles. "Si es confirma la informació sobre l'imam de Ripoll, és evident que algú ha fet malament la seva feina", ha afirmat el portaveu parlamentari, Aitor Esteban.

 

 

Colau demana "arribar fins al final" en la investigació

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al govern espanyol que "públicament mostri la seva voluntat que s'arribi fins al final" en la investigació dels atemptats d'agost del 2017 i que "estigui a prop de les víctimes".

Colau ha expressat "preocupació" i reclamat "prudència" davant les informacions periodístiques sobre la presumpta connexió d'Es Satty amb el CNI:

"Les víctimes, el mínim que mereixen, és saber tota la veritat, respectant que actualment la causa judicial està sota secret de sumari"


L'alcaldessa de Barcelona també ha advertit que "les víctimes pateixen molt quan surten aquest tipus d'informacions que generen incertesa i angoixa sobre què ha pogut passar".

 

 

També des d'Unides Podem, el portaveu al Congrés, Jaume Asens, ha qualificat d'"inquietants" les informacions. Després de demanar no caure "en la temptació de fer lectures conspiratives" del 17A, Asens ha remarcat que aquestes notícies "mereixen ser aclarides:

"Si aquesta informació és certa s'hauria ocultat fins ara i tenim dret a saber per què."

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut