Torra: "Em nego a acceptar que no tinguem la majoria social suficient; la tenim"

El president veu tres punts d'unió que apleguen una gran majoria social a Catalunya

Actualitzat

Coincidint amb l'inici del curs polític, el president de la Generalitat, Quim Torra, remarca la importància de la unitat independentista i diu que s'ha d'escoltar la base social que l'ha empès, i que, segons Torra, té la majoria social.

"Em nego a acceptar que no tinguem la majoria social suficient; la tenim."

En una entrevista a "Els matins", a TV3, ha dit que arribarà fins al final, en concret, fins on el Parlament vulgui, i que la conferència d'aquest dimarts recollirà les veus del govern i de l'independentisme central i majoritari. Torra veu tres punts d'unió majoritaris en l'independentisme.

"En aquests moments, si hi ha un punt d'unió en l'independentisme és que el que està en joc són els nostres drets civils, els nostres drets socials i el dret a l'autodeterminació. Aquest és un espai central. Hi ha tres dades molt significatives: el 80% dels catalans volen un referèndum acordat, el 80% dels catalans estan en contra de la repressió que s'ha produït durant aquests mesos i el 80 % dels catalans ja no consideren la monarquia com una institució pròpia. En semblen tres dades rellevantíssimes per afrontar aquest nou curs polític."

I ha afegit que en aquests punts hi ha una "majoria que desborda la majoria independentista".

"Avui, l'independentisme té diferents ritmes i d'aquí la meva obsessió de la unió, de trobar aquells punts que ens uneixen per fer-nos-hi forts. I ara en sembla que, si som capaços de crear i conjurar-nos, que el punt on hem de concentrar tots els focus de cara al judici és en aquest drets civils amenaçats, en els drets socials,- les lleis suspeses..., tot el que no podem fer-, i sobretot el dret a l'autodeterminació aquest són tres punts on hi ha una gran majoria que desborda fins i tot la majoria independentista."

Torra ha reiterat la proposta que feia aquest diumenge, en l'acte d'homenatge per l'aniversari de Josep Rull des de la presó, on va fer una crida a la unitat pels drets civils i socials. El president Torra proposa una mobilització permanent en defensa dels drets civils, socials i nacionals del país fins a les sentències dels judicis dels líders polítics a la presó.

"Tot el que van fer els nostres companys que ara són a la presó, tot, tot, tot, tot, ho van fer democràticament, pacíficament, votant-se al Parlament de Catalunya, i són a la presó. Sap per què és a l'exili la consellera Ponsatí? Perquè va obrir unes escoles. Sap per què és a la presó la consellera Bassa? Perquè va obrir uns centres cívics. Sap per què és a la presó la presidenta Forcadell? Perquè va permetre uns debats. Tot això, en una democràcia occidental del segle XXI, del 2017, 2018, és inconcebible. És absolutament inimaginable."

 

 

I ha reiterat que confia en la ciutadania per "arribar fins al final", "treballar i coordinar-se intensament" i "no perdre l'esperança".

"La conferència de demà és un crit d'esperança. Jo confio en la ciutadania de Catalunya. Penso que el procés d'independència és irreversible, i, efectivament, serem independents si tenim aquesta oportunitat en el futur."

"Sabem amb què ens enfrontem, perquè ho hem vist; el que encara no sabem és fins on nosaltres som capaços d'arribar. I aquest és la reflexió que aquest país ha de fer d'aquí a les sentències."

Tots els països que han sigut independents ho han sigut perquè la gent volia ser independent. I jo apel·lo a la responsabilitat individual de cadascun dels catalans, que s'han de sentir ells mateixos poble constituent."

Reunió amb Sánchez a la tardor

El president Torra s'ha referit a la nova reunió prevista per a aquesta tardor amb el president espanyol Pedro Sánchez, a qui demana que concreti la seva oferta.

"Jo espero d'aquesta segona reunió, com espero al llarg d'aquestes setmanes de setembre, veure en què es concreta l'oferta i el canvi que suposa el senyor Pedro Sánchez en el govern d'Espanya, perquè ens han demanat un paper de les delegacions, la fiscalia continua fent les seves investigacions... Sincerament, penso en què deu haver canviat respecte al senyor Mariano Rajoy, i ens urgeix saber-ho."

Torra manté la voluntat de dialogar i de poder parlar dels presos i de l'autodeterminació.

"Nosaltres no ens aixecarem de la taula, però em semblaria una falta de visió política i d'intel·ligència política enorme que algú es pensés que, en aquest moment, amb presos polítics i exiliats, nosaltres podem anar a una reunió i no pretendre parlar del tema d'aquesta legislatura, que preocupa la majoria de catalans: els seus presos polítics i exiliats i l'autodeterminació de Catalunya."

"Si van decidir que els temes polítics els anaven a resoldre políticament, dons va, som-hi, amb tots el riscos i amb totes les conseqüències."

 

Torra ha dit que dona per acabada "la fase de restitució de les institucions catalanes". I ha anunciat que a final de mes es donaran dades del que ha suposat l'aplicació de l'article 155.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut