Torra diu que el volen inhabilitar per "raons ideològiques"

El president de la Generalitat senyala la JEC pel judici dels llaços grocs: "Tothom sap qui configura la JEC i en què consisteix la seva actuació política contra l'independentisme"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat creu que se'l vol inhabilitar per raons ideològiques, però assegura que el seu "compromís amb la llibertat i la democràcia" no desapareixerà. En una entrevista al diari "Público" també diu que els precedents i els altres judicis fan preveure "un escenari que no li és favorable".

El diari ha avançat aquest divendres una part de l'entrevista que es podrà llegir diumenge. Torra veu una intencionalitat darrere la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de portar el seu cas a judici per desobediència:

"Tinc la impressió que des d'un principi algú ha volgut que anés a judici. Em volien al banc dels acusats per desobediència o prevaricació."

El president de la Generalitat afirma que no li sorprèn que la Fiscalia demani la seva inhabilitació "en lloc de defensar la legalitat i denunciar que la JEC no era l'òrgan competent":

"Tothom sap qui configura la JEC i en què consisteix la seva actuació política contra l'independentisme."

Torra explica que va reconèixer la desobediència al jutjat perquè "pensava que justament la llibertat d'expressió està per sobre de la utilització de la JEC per part del PP i Cs". Argumenta que la Junta Electoral no és un organisme superior a la presidència de la Generalitat, que, per tant, "no tenia cap autoritat ni competències" per iniciar aquest procés.

El president diu que "tots els precedents i els diferents judicis fan preveure un escenari que no em sigui favorable", però, afirma que el "compromís" del seu govern amb la llibertat i la democràcia "no desapareixerà".

"A cada dret que ens neguin, el tornarem a exercir. Sigui la llibertat d'expressió o sigui el dret d'autodeterminació."

 

 

A judici per la pancarta dels presos

Fa tot just quatre mesos de l'afer de les pancartes de Palau. El TSJC dona prou veracitat al relat de la Fiscalia i veu prou indicis que Torra va desobeir la Junta Electoral Central en el període previ a les eleccions del 28A en no retirar les pancartes per la llibertat dels presos polítics tot i els advertiments; de la Junta i d'altres actors, com el Síndic de Greuges.

Ara s'obre un període de deu dies per presentar l'escrit de defensa; resposta al de l'acusació de la Fiscalia, que li demana 20 mesos d'inhabilitació. Després el cas anirà a un judici en què la Fiscalia afirmaria que, en cas que el tribunal no vegi desobediència, se'l condemni per un delicte menor, el de denegació d'auxili.

Les mirades es posen també en el calendari d'aquest judici, que podria ser a la tardor, calendari que el TSJC no passa per alt. L'11S o la sentència del procés podrien crear una agitació social i política que aquesta vista oral podria fer créixer més. D'aquí que pensin a ajornar-lo fins al millor moment.

Sigui com sigui, la resolució deixa un altre titular: Torra -si no hi ha moviments polítics d'última hora- serà el primer president de la Generalitat en actiu de seure al banc dels acusats.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraJudicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut