Torra: "Després de la sentència, qui m'ha d'enviar un whatsapp és Pedro Sánchez"
Un moment de l'entrevista conjunta de TV3 i Catalunya Informació

Torra: "L'últim que ens podem permetre ara són les eleccions"

Durant l'entrevista conjunta a TV3 i Catalunya Informació, el president de la Generalitat referma la seva proposta cap a l'autodeterminació, que veu com una "oportunitat" de debat

RedacccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat aquest dijous que no accepta la sentència del judici del procés i ha assegurat que "el govern ha d'estar al costat de tots aquests drets que han estat atacats". Ho ha fet en una entrevista conjunta de TV3 i Catalunya Informació.

Tres dies després de la sentència del Suprem, Torra encara no ha parlat amb el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

"Arran de la sentència qui m'ha d'enviar un whtasapp és ell. No ho ha fet."

"No he tingut cap contacte amb Pedro Sánchez des que es van trencar les negociacions amb la figura del relator internacional. Nosaltres seguim a la taula del diàleg. Què més vol que faci? Li he enviat cartes. Vostè coneix la proposta del PSOE per a Catalunya? Zero propostes. El problema més greu que té l'estat espanyol per la seva governabilitat i zero propostes. No s'adonen que si no s'aborda el problema de Catalunya no es pot governar Espanya?"

Torra també ha assegurat que "el PSOE no tindrà massa escrúpols en no aplicar el 155, però em nego a viure amb aquestes amenaces".

 

Tornar a exercir el dret a l'autodeterminació

L'entrevista arriba el mateix dia que Torra ha anunciat al Parlament que vol tornar "a exercir el dret d'autodeterminació" aquesta legislatura, una proposta que ha sorprès els seus socis d'ERC, que asseguren que l'han sabut al mateix ple.

Preguntat pel malestar que ha generat a ERC aquest fet, Torra ha instat partits i entitats a veure la seva proposta com una "oportunitat" i ha assegurat que l'havia comentat "infinitat de vegades". Ha insistit que "haurem de tornar a posar les urnes" i s'ha mostrat confiat:

"Jo em veig amb força per avançar en el dret a l'autodeterminació. He vingut a treballar per un país millor. Aquest no és un procés que faci el president. El fa la gent. Jo veig la gent que està cridant 'ho tornarem a fer'. Aquest és el punt on estem ara mateix. Persistim per tornar a exercir el dret a l'autodeterminació."

Sobre la convocatòria d'eleccions al Parlament de Catalunya en aquest moment, Torra ho ha descartat de forma categòrica i ha dit que no hi ha discrepàncies en aquest punt amb ERC:

"En aquests moments, l'últim que ens podem permetre ara són les eleccions. Necessitem institucions fortes i fermes per seguir avançant. Tothom accepta que ara és el moment de reforçar les institucions. Ningú no m'ha dit el contrari."

 

 


Defensa de la desobediència civil

El president Torra ha defensat la desobediència civil com a forma de protesta i rebuig a la sentència, i ha assegurat que no la criminalitzarà:

"No podem criminalitzar la desobediència civil. Hi ha una concepció autoritària de com enfrontar-se als drets que trobo lamentable. Ens passem la vida amenaçats. Em sembla molt respectable la desobediència civil que practica el Tsunami Democràtic."

Sobre els incidents que s'han viscut als carrers durant les protestes, especialment a Barcelona, Torra nega haver fet tard en la condemna dels aldarulls: "Hem condemnat sempre la violència que s'ha exercit", ha afirmat. I també ha explicat que "sabem que el moment és greu i excepcional i hi estem dedicant tots els esforços."

El president català ha defensat l'actuació dels Mossos i del conseller de l'Interior, Miquel Buch, molt qüestionat després de les càrregues del cos de policia:

"Jo estic al costat dels Mossos. És la policia nacional de Catalunya. Ens permet a tots viure amb seguretat. Els Mossos tenen ara mateix doble missió: mantenir la seguretat al país i defensar el dret a la protesta, garantir-lo."

I com ja va fer dimecres en una compareixença a mitjanit després dels aldarulls a Barcelona, ha fet una crida a la calma:

"Necessitem calma i serenitat. La violència no ha representat mai el moviment independentista. És absolutament imprescindible que aquests actes s'aturin."

Això, mentre a Barcelona s'ha produït una agressió ultra a un jove al centre de Barcelona.

Aquest dijous, Torra s'ha reunit al Palau de la Generalitat amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per analitzar la situació a Catalunya.

A la reunió també hi han assistit el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers Miquel Buch i Meritxell Budó.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut