Torra denuncia per carta a les autoritats europees la situació pel coronavirus

Torra torna a demanar una resposta a Pedro Sánchez sobre la seva petició de confinar Catalunya, la ministra Robles l'acusa de deslleialtat

RedaccióActualitzat

Quim Torra envia una carta a les autoritats europees per denunciar la gravetat de la situació pel coronavirus i insistir que s'hauria de confinar Catalunya, tal com ha demanat a Pedro Sánchez. Alguns ministres acusen Torra de deslleialtat. Torra diu: "Faré el que hagi de fer per la salut dels ciutadans."

El president de la Generalitat ha reiterat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, la necessitat del "confinament total" i ha reclamat una resposta a l'estat espanyol, perquè la Generalitat no té comptetències per dictar una mesura com aquesta.

"Ja fa una setmana que vam demanar, no el confinament, sinó el confinament total, el lockdown. O seguin com fins ara, o la vida."

l ha afegit que no només és necessari per a Catalunya, sinó per a les altres comunitats que són un focus de risc.

"Jo li estic dient a Europa que el confinament total és el que volem perquè així ho recomanen els experts. Es tracta de triar entre seguir com fins ara o la vida. No només ho demanem per a Catalunya, ho demanem per a totes aquelles regions que tenen un focus de contagi de risc, com Madrid, La Rioja, Àlaba."

Torra assegura que per evitar el col·lapse del sistema sanitari cal el confinament de forma urgent. Apel·la al sentit comú i retreu al govern espanyol de no consultar amb els governs autonòmics quan es va dictar el decret d'alarma i d'enviar l'exèrcit sense avisar.

"Davant la possibilitat que el nostre sistema sanitari arribi al col·lapse la setmana que ve, hem de poder emetre aquesta ordre de confinament dels catalans."

"Per aprovar el decret d'alarma ningú ens va consultar res. No en coneixíem ni l'esborrany. Se'ns envia l'exèrcit i no ens avisen. Això no pot ser."

Torra ha criticat que l'exèrcit desinfecti l'aeroport i l'endemà torni a estar obert.
 

Material de protecció per tres dies

El president ha destacat la situació dels hospitals i les residències de gent gran i la preocupació per la falta de material de protecció del personal sanitari, i ha anunciat que la pròxima setmana n'arribarà una remesa que pot cobrir almenys dues setmanes.Torra considera ineficaces les compres centralitzades que controla el govern central.

"La majoria d'hospitals em diuen que tenen material de protecció per als propers tres dies. Esperem que entre diumenge i dilluns arribi un stock massiu de material."

"Malauradament tot això passa per aquestes compres centralitzades. Fem aquesta pressió no només perquè arribin als hospitals, sinó també a les residències que són prioritaris. Si el virus entra a les residències, és gravíssim."

Les situacions més greus s'estan vivint a Igualada on segons el president, es pot veure la situació que es viurà a la resta del país d'aquí 15 dies.

També ha anunciat també que arribaran més proves reactives per detectar la malaltia, ja que "hem de saber quan infectats tenim."
En aquesta sentit ha animat a utilitzar l'aplicació "StopCovid19Cat"  que ha posat en marxa el departament de Salut per fer el seguiment dels símptomes del coronavirus en cada persona, sense sortir de casa. 

"Severitat" per qui se salti el confinament

Torra ha demanat multes severes per als que trenquin el confinament per anar de cap de setmana a segones residències. Ha explicat que ha donat instruccions al conseller Buch perquè el  els Mossos aturin "a qui sigui que es mogui pel territori sense necessitat de fer-ho".

"S'imposin les multes més altes a qui gosi sortir aquest cap de setmana". "Tothom s'ha de quedar a casa" "No ens podem arriscar a provocar cap focus de conflicte, i menys on hi ha hospitals comarcals precaris".

Mitjans per fer classe

Mentre les classes no puguin restablir-se, tal com va anunciar el conseller d'Educació, Josep Bargalló, el president Torra ha explicat que s'està treballant per poder donar continguts lectius, a través, també, dels mitjans de comunicació públics perquè puguin arribar a tots els alumnes.

"Estem donant totes les voltes perquè els nostres nois i noies, Primària i Batxillerat, puguin rebre classes i no perdre el curs. Em va semblar molt raonable el que va dir el conseller Bargalló. No sabem quan pot tornar a començar el curs. No posem cap data.
"Hem de trobar la fórmula per ajudar els nois i noies, a través també de TV3 o Catalunya Ràdio, perquè no perdin el curs."

Mesures econòmiques

El president Quim Torra també s'ha mostrat preocupat pels nombrosos Expedients de Regulació Transitòria d'Ocupació , ERTO, que està generant la situació de confinament, i ha reclamat al govern espanyol que apliqui mesures que "donin tranquil·litat".

"No estic segur que el govern espanyol hagi suspès el pagament de les hipoteques i que hagi aplaçat el pagament d'alguns impostos. Cal donar aquesta seguretat a la ciutadania i als empresaris"
 

 

Torra respon a Robles

El president de la Generalitat ha contestat les declaracions que la minisra de Defensa, Margarita Robles, ha fet en una entrevista a RNE, en les quals l'acusava d'haver estat "profundament deslleial" per haver enviat la carta a Europa. Torra ha dit que la prioritat és la salut de les persones.

"Que faci el què li sembli que ha de fer, jo faré el que crec que he de fer per la ciutadania. Primer és la vida de les persones i pels catalans faré el que hagi de fer. Ara, en aquests moments soc el president de la Generalitat i donaré les ordres que cregui per la salut dels ciutadans".

Robles ha desqualificat Torra i ha dit que "falta a la veritat" amb les crítiques a l'actuació del govern espanyol en la crisi sanitària.

"No val tot i a hores d'ara el senyor Torra, potser per la seva situació personal i la condemna que té, està en una fugida cap endavant."

"Torra no té cap altura com a responsable polític", mentre "la ciutadania de Catalunya està molt davant d'ell."

 

 

Més de 3.200 casos a Catalunya
Catalunya continua sumant contagis de coronavirus. Aquest dijous n'hi ha hagut 568 de nous. En total, hi ha  3.270 casos diagnosticats i han mort 82 persones. És la mateixa quantitat que les altes: 82. Insuficient per alleugerir la situació límit als centres sanitaris.

Les autoritats adverteixen que cal reforçar el sistema sanitari, perquè està a prop d'arribar al col·lapse. Catalunya ja ha mobilitzat metges i infermers jubilats, nous metges que encara no tenen feina i estudiants d'últim curs de Medicina i d'Infermeria.

ARXIVAT A:
Coronavirus Quim TorraUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut