Torra demana per carta a Sánchez el confinament de Catalunya per frenar el coronavirus

"M'importa un rave les fronteres i les banderes, m'importen la salut i la vida de les persones", diu el president de la Generalitat en una entrevista al "Telenotícies vespre" de TV3

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a demanar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el confinament de tot Catalunya per frenar la propagació del coronavirus.

En una carta a la qual ha tingut accés TV3, Torra demana al president espanyol que accepti la proposta que va fer divendres passat el govern català:

"Necessitem una resposta, que entenem que no pot ser altra que una resposta positiva, amb la finalitat de començar a implementar el confinament en els termes descrits en la resolució."

 

 

En cas que el govern espanyol accepti aquest confinament, Torra és partidari d'aixecar les restriccions de moviment a Igualada, Vilanova del Camí i Òdena, perquè la situació s'ha "equiparat" a la de la resta del país:

"En haver-se equiparat la situació sanitària d'aquest territori amb l'existent a la resta de les comarques de Catalunya, deixa de ser efectiva i, per tant, només contribueix a dificultar la situació quotidiana dels ciutadans afectats."

 

 

Carta de Quim Torra a Pedro... by Ramon Radó Trilla on Scribd

 

"M'importa un rave les fronteres i les banderes"

Des de la residència de la Casa dels Canonges, on es troba aïllat després de donar positiu en la prova del coronavirus, Torra ha estat entrevistat al "Telenotícies vespre" de TV3.

El president de la Generalitat ha insistit que els experts mèdics van recomanar-los "prendre mesures dràstiques" des del moment en què es va perdre la traçabilitat del virus. A més, ha respost Pedro Sánchez, que aquest dimarts ha dit que la Covid-19 "no respon a fronteres ni territoris":

"Aquests dies sento a parlar molt de si les banderes i les fronteres. Vol que li digui una cosa? M'importa un rave en aquests moments les fronteres i les banderes. M'importa la salut i la vida de les persones. En aquests moments, a Cataunya vivim una situació greu i necessitem prendre aquestes mesures dràstiques."

 

Torra, durant l'entrevista amb TV3 aquest dimarts al vespre
Torra, durant l'entrevista amb TV3 aquest dimarts al vespre

 

Després de dies sense rebre resposta del govern espanyol, Torra ha explicat que aquest dimarts al vespre ha rebut la trucada del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i li ha dit que estudiarien la mesura. Torra ha reclamat a la Moncloa que implanti aquest confinament a Catalunya, que creu que, a hores d'ara, és "el millor que pot passar" al país:

"Cada hora que passa perdem més possibilitats per poder atacar el virus. Pensem que qualsevol mesura que prenguem ara, els seus efectes es dilaten en el temps 15 dies. Per tant, qualsevol mesura que ara ja puguem prendre ens ajudarà a fer front a l'enorme complexitat ens arriba a sobre"

Aquest confinament, però, Torra no el limita a Catalunya, sinó que creu que també s'hauria de fer a Madrid:

"És això del que estem parlant: de la vida i de la salut de les persones. En aquests moments, hi ha un risc greu per a la salut i la vida de les persones a Catalunya, com hi és a Madrid. Penso que ambdós territoris haurien de ser confinats. Senzillament és això: es tracta d'actuar allà on hi ha més risc de contagi"

 

 

Una altra de les demandes que el govern català fa al govern Sánchez, tant a la carta de Torra com també ha reiterat a l'entrevista a TV3 és que faciliti equips de protecció al personal sanitari i també a les persones que s'encarreguen de les emergències, el servei a residències o l'atenció a les persones més vulnerables.

"Està resultant impossible dotar el personal de la policia de la Generalitat, les policies locals i, molt especialment, els sanitaris del nostre sistema de salut, de les mascaretes i la resta de material que els ha de protegir en el seu dia a dia de lluita contra el SARS-CoV-2"

Sobre les mesures anunciades aquest dimarts per Sánchez, el president de la Generalitat s'ha mostrat partidari d'esperar a llegir-ne "la lletra petita" quan surtin publicades al BOE.

Tanmateix, ha defensat que, en aquests moments, el deure dels governs és "combatre aquest virus, també amb les mesures econòmiques que calgui":

"Tot el que sigui avançar, endavant. Avancem, tirem-ho endavant, el que no podem fer és quedar-nos aturats"

ARXIVAT A:
Coronavirus Quim TorraPedro SánchezEstat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut