Torra demana a Felip VI que abdiqui i titlla el govern espanyol de "còmplice" de la fugida
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest migdia (ACN/Mariona Puig)

Torra demana a Felip VI que abdiqui i titlla el govern espanyol de "còmplice" de la fugida

El president diu que actuarà amb "total radicalitat" si es demostra que la trama del 3 per cent va perjudicar la Generalitat

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, demana explicacions al govern espanyol per haver permès la fugida del rei emèrit i també demana al rei Felip VI que abdiqui.

Torra vol la convocatòria d'un ple extraordinari, aquesta setmana al Parlament, per fixar una posició comuna al voltant de la monarquia:

"El rei Felip, en aquests moments que assistim estupefactes a la fugida del seu pare, ha de donar explicacions a la societat espanyola. Els catalans, com va votar el Parlament, tan sols li demanem una cosa, que abdiqui."


El president català ha qualificat el govern de Pedro Sánchez de "còmplice" si es demostra que ha facilitat la fugida de Joan Carles I.

Torra ha denunciat "aquesta fugida tolerada pel govern espanyol" de Joan Carles I.

 

Torra diu que el govern serà acusació particular en el cas del 3 per cent si es demostra que va perjudicar la Generalitat (ACN/Mariona Puig)


"Parlem d'algú que es declara pròfug de la justícia", ha puntualitzat Torra.

El president català ha urgit el govern de Pedro Sánchez a donar explicacions sobre si "ha encobert la sortida d'un presumpte corrupte a l'exterior", cosa que "comprometria molt seriosament la democràcia espanyola":

"És un cas que hauria d'avergonyir qualsevol demòcrata que se'n consideri i és un cas que posa en dubte el compromís del govern espanyol, i no diguem del monarca Felip VI, en la lluita contra la corrupció i el retiment de comptes que té qualsevol governant."


Ple extraordinari abans de 48 hores

D'altra banda, el president de la Generalitat ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que convoqui per aquesta mateixa setmana un ple extraordinari per abordar la marxa d'Espanya del rei emèrit enmig de les investigacions judicials que l'afecten.

El ple, que s'haurà de celebrar obligatòriament perquè Torra té la potestat de forçar-ne un quan vulgui, té la intenció de "posicionar Catalunya" davant la "crisi" de la monarquia, tractar la col·laboració que hauria tingut el govern espanyol en la marxa de Joan Carles I, i tornar a demanar l'abdicació de Felip VI i l'abolició de la monarquia.


"Radicalitat" contra el 3%

En la seva compareixença, d'altra banda, Torra ha promès que actuarà amb "tota radicalitat" contra la trama del 3 per cent si es demostra que va causar "perjudici econòmic" a la Generalitat.

Si fos així, ha avançat, el govern es presentarà com a acusació particular, com va suggerir el vicepresident, Pere Aragonès, aquest cap de setmana.

"Naturalment que aquest govern i aquest president, si mai es produeix un perjudici econòmic per a la Generalitat, actuarà en conseqüència i amb tota radicalitat."

ARXIVAT A:
Coronavirus Casa Reial espanyola Corrupció
Anar al contingut