El president de la Generalitat, Quim Torra. ACN
El president de la Generalitat, Quim Torra. ACN
La Molina

Torra condiciona el vot a la moció de Sánchez al suport als polítics presos

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que el líder socialista, Pedro Sánchez, podrà comptar amb els vots de la seva formació en la moció de censura contra el PP, "i en tot allò que sigui la defensa dels drets civils i polítics de tota la ciutadania":

"El senyor Pedro Sánchez ens tindrà al costat en tot allò que sigui la defensa dels drets civils i polítics de tota la ciutadania. I això vol dir la defensa dels drets civils i polítics dels drets d'expressió, dels drets de de manifestació, dels drets de concentració"

Per Torra, això vol dir també "donar suport als presos polítics catalans i a les persones que són a l'estranger", en referència als exconsellers que són a Bèlgica o Escòcia i també a artistes com Valtonyc que s'han exiliat per evitar la presó per haver expressat lliurement la seva opinió:

"Això vol dir donar el suport als presos polítics catalans, a l'exili català o a gent que s'ha hagut d'exiliar senzillament com cantants perquè han expressat lliurement la seva opinió. Això no pot passar. Veurem quina és la proposta que farà el senyor Pedro Sánchez. I també li recordava que tot allò que signifiqui republicanitzar l'estat espanyol, ens tindrà al seu costat"

El president català ha insistit en la necessitat de defensar civilment i políticament els drets de llibertat d'expressió, de manifestació i de concentració.

Preguntat sobre la carta enviada divendres al president espanyol, Mariano Rajoy, en la qual li exigia la publicació dels nomenaments dels consellers, Torra ha insistit que es tracta d'una obligació del govern de Madrid.

Ha reclamat que La Moncloa publiqui els nomenaments "de manera immediata, perquè Catalunya ha de tenir govern", i ha advertit que la Generalitat "defensarà jurídicament el que creiem que és el dret de tots els catalans":

"Catalunya ha de tenir govern. Ho necessitem. També amb l'advertiment que nosaltres defensarem el que creiem és el dret de tots els catalans. Hem presentat ja unes mesures cautelars al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la via contenciosa i ens reserven la posibilitat de presentar una querella per prevaricació contra el govern de l'estat"

El president de la Generalitat ha assenyalat que és necessari "recordar cada dia la situació d'excepcionalitat" que viu Catalunya, amb "presos polítics, polítics exiliats i el dret d'autodeterminació criminalitzat". I ha recordat que "fins i tot hi ha cantants exiliats per defensar el dret d'expressió". Unes situacions que, segons el seu parer, no es podem normalitzar.


 

ARXIVAT A:
Quim TorraArticle 155Govern empresonatPedro SánchezPSOEMoció de censura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut