Torra assenyala l'autonomia com "un dels obstacles per assolir la independència"

El president de la Generalitat resta valor als indults, que qualifica "d'acte administratiu", i admet que les institucions catalanes actuen de vegades com a instruments repressors

RedaccióActualitzat

El president Quim Torra culpa les institucions d'autogovern d'actuar, de vegades, com a instruments repressors i d'impedir avançar cap a la independència. Quim Torra diu que s'ha sentit sol defensant la independència per falta de voluntat al Parlament. Torra reconeix que, com a president de la Generalitat, no ha pogut avançar en aquest sentit, però en culpa l'autonomia.

En una entrevista a Vilaweb abans que el Tribunal Suprem sentenciï sobre la seva inhabilitació, el president fa balanç del seu mandat i se sincera sobre les dificultats que ha trobat al capdavant del govern de la Generalitat. Justifica que no s'hagi aconseguit la independència per l'acció coordinada dels poders de l'Estat que, diu, ha fet efecte. Torra considera que el procés de regeneració i ruptura que representa l'independentisme no pot ser un nou catalanisme.

"He arribat a la conclusió que un dels obstacles per assolir la independència és l'autonomia."

Torra argumenta que el que ha passat els darrers mesos i anys "mostra els límits d'aquesta autonomia": "Tenim un Parlament que no pot aprovar les resolucions que pren, tenim 2.850 represaliats i és possible que ens trobem amb un president inhabilitat per haver defensat la llibertat d'expressió".

El president Torra ovacionat pels seus companys de JxCat al Parlament
El president Torra ovacionat pels seus companys de JxCat al Parlament (EFE/ Quique García)


"Soc una pedra a la sabata"

Sobre la possible inhabilitació, el president de la Generalitat té la seva explicació: "Crec que els he emprenyat molt. Hi ha hagut una idea que jo era com una pedra a la sabata i se m'havien de treure de sobre. Tinc una certa satisfacció d'haver-los emprenyat tant, sincerament", ha afirmat.

"A mi em fa gràcia quan pretenen separar el poder judicial de l'executiu. Tots els poders de l'Estat de manera sistemàtica i coordinada s'han dedicat a la persecució de l'independentisme català, i això ha tingut efecte."

Els indults, un acte "sense gens de valor"

Per al curt termini, Torra creu que tramitar els indults no soluciona res, i que el que es necessita per superar el conflicte és una llei d'amnistia al Congrés, si hi hagués una majoria suficient.

"És un pur acte administratiu sense gens de valor. Que no ens venguin més històries."

"Presentar una llei d'amnistia sí que seria un gest, tramitar un indult no ho és", ha insistit el president de la Generalitat, que ho ha qualificat d'una nova "pastanaga" de l'executiu de Pedro Sánchez.

Una idea que també recull Oriol Junqueras. En una entrevista escrita per a Catalunya Ràdio, l'exvicepresident diu que no es pot descartar mai la via unilateral, però que, en tot cas, cal preparar-se i tenir presents els aprenentatges de l'1 d'octubre.

Torra carrega contra la figura del president espanyol. Diu que és un president que "no té cap problema a aliar-se amb qui sigui, a canviar les polítiques que siguin".

"No m'he trobat persones amb més revolts que el president Sánchez. Ha estat brutal."


Els "efectes de la repressió" i l'acta de diputat

Torra critica també en l'entrevista Esquerra Republicana, tot i que sense citar-los. Assegura que li va saber molt greu la retirada d'acta de diputat, que va suposa un nou enfrontament entre els republicans i Junts per Catalunya. Diu que no ho va entendre.

"Hem de reconèixer que la repressió ha tingut efecte i que molts esforços els hem hagut de dedicar a defensar-nos d'aquesta repressió. Això explica que en bona part no hàgim pogut avançar."

Quim Torra i Roger Torrent encaixant mans a l'entrada del Parlament, el 28 de gener del 2020. (Horitzontal)
Quim Torra i Roger Torrent encaixant mans a l'entrada del Parlament, el 28 de gener del 2020. (Horitzontal)

Torra creu que "per poder fer aquest salt col·lectiu necessites una voluntat col·lectiva majoritària al Parlament".

"Les futures eleccions catalanes tenen una importància cabdal."

El president reclama "recuperar l'esperit guanyador del primer d'octubre".

 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut