El presidnet Torra, durant la seva intervenció en la videoconferència amb Sánchez
El presidnet Torra, durant la seva intervenció en la videoconferència amb Sánchez

Torra acusa Sánchez d'"asfixiar" econòmicament Catalunya

El president de la Generalitat denuncia que, amb els nous criteris en el repartiment de 16.000 milions d'euros a les comunitats, Catalunya perdrà desenes de milions d'euros

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a reclamar a Pedro Sánchez 15.000 milions d'euros per fer front a les necessitats derivades de la pandèmia del coronavirus i del refredament econòmic provocat pels mesos de confinament. Torra ha defensat que aquests diners només depenen del sí del govern espanyol.

La proposta de la Generalitat inclou 5.000 milions d'euros de transferències directes de l'Estat per les despeses acreditades en inversió sanitària; que Espanya sol·liciti un préstec de 5.000 milions d'euros al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) en nom de Catalunya; apujar a l'1% el sostre de dèficit (que ara continua al 0%), cosa que suposaria un increment de 2.500 milions d'euros i, per últim, disposar de 2.500 milions més del superàvit i dels romanents dels ajuntaments.

Torra ha criticat els vaivens del govern espanyol sobre el repartiment del fons extraordinari dels 16.000 milions d'euros a les comunitats autònomes i ha dit que si no es fan aquestes transferències serà el responsable "d'asfixiar Catalunya":

"Si no es prenen aquestes decisions ara, el govern d'Espanya serà responsable d'asfixiar Catalunya i d'entorpir la recuperació econòmica."

 

"Mesures urgents"

En la reunió de cada diumenge del cap de l'executiu espanyol amb tots els presidents autonòmics, Quim Torra ha transmès a Sánchez que el fa responsable "d'asfixiar Catalunya", d'entorpir la seva recuperació econòmica i "comprometre les polítiques socials absolutament necessàries".

També ha reivindicat que cal un fons per al transport del doble o el triple, així com per a l'educació, i ha assenyalat que "les promeses ens arriben retallades, la situació és molt greu, anem tard i lents".

Torra ha exigit a Sánchez que prengui mesures econòmiques urgents per fer front a les necessitats de la població i per reactivar l'economia després de la crisi provocada pel coronavirus.

En la reunió, el president català ha dit que les dades econòmiques a Catalunya són devastadores després de la pandèmia, amb pèrdues superiors als 15.000 milions d'euros en el sector turístic, de prop de 10.000 milions en el comerç i de 1.000 milions en el sector de la cultura. A més, segons Torra, el tercer sector, essencial a Catalunya, es troba en emergència social, amb unes pèrdues de 850 milions d'euros.

El presidnet Torra, durant la seva intervenció en la videoconferència amb Sánchez
El president Torra durant la seva intervenció en la videoconferència amb Sánchez (EFE/Rubén Moreno)

Quim Torra ha manifestat la seva queixa per no haver rebut encara resposta de Sánchez de la proposta amb 40 mesures per reactivar l'economia catalana que li va presentar fa 15 dies. Ha recordat que el document conté moltes urgències que s'han d'abordar, que són essencials i que esperen una resposta.

Per últim, ha exigit la pròrroga dels ERTO i la posada en marxa de l'ingrés mínim vital de manera immediata, així com l'establiment d'un permís retribuït a mares i pares que han de fer-se càrrec dels seus fills o persones dependents, i també mesures sobre la liquiditat i les moratòries per a les empreses.        

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaQuim TorraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut