Torra a ERC: "El Parlament de Catalunya ha votat que cal un mediador"

El president ha explicat que dirà la data de les eleccions l'endemà de l'aprovació dels pressupostos i ha reiterat que no anirà a cap llista electoral

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, demana a Esquerra que no es faci enrere amb la figura del mediador internacional i respecti així el que els grups independentistes van votar en el ple del Parlament.

En una entrevista que avui publica "El Punt Avui", el president recorda que el Parlament va aprovar, amb el vot favorable dels republicans, demanar la presència d'aquesta figura en les negociacions. Malgrat això, Torra demana unitat a l'independentisme:

"Això no és el que es va votar al Parlament. De moment som on som; el Parlament ha votat que cal un mediador i penso que tant la CUP com ERC compliran allò que han votat."

 

Taula de diàleg

També reitera la necessitat d'un mediador a la taula de diàleg i recorda que és el que va aprovar el Parlament. Torra assegura que el govern espanyol no hauria de tenir problema a acceptar un mediador si la voluntat de diàleg és sincera.

El president de la Generalitat es queixa que l'Estat encara no hagi fet cap proposta per resoldre el conflicte català davant la que planteja la part catalana, i que assegura que és molt clara: el dret d'autodeterminació i el seu exercici en un referèndum.

Confia que si de veritat el govern espanyol té la intenció de negociar, li plantegi d'una vegada una proposta, cosa que fins ara no ha fet:

"D'una vegada, vull saber quina és la proposta de l'estat espanyol per a Catalunya. És molt fort, després d'aquests 20 mesos no la conec. Si van amb aquest esperit, que aquesta vegada sí que volen un diàleg honest i rigorós per abordar el conflicte de Catalunya, estic segur que en la propera reunió ja me la diran."

 

Eleccions

El president ha explicat que dirà la data de les eleccions l'endemà de l'aprovació dels pressupostos:

"Si ho digués ara faria tot el contrari del que pretenc, que és preservar de qualsevol altra influència que pogués venir, i d'electoralismes i partidismes, el que ara són els dos reptes importants que ens queden: aprovar un pressupost i explorar la via de la negociació. Pervertiríem aquest fet, perquè entraríem en una campanya descarnada. Si ens hem de concentrar en aquests dos temes, haig de dir que, l'endemà de l'aprovació del pressupost, diré la data."

Torra també ha reiterat que, de cara als pròxims comicis, no anirà a cap llista electoral.

 

Resposta d'ERC

El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, discrepa de Quim Torra i Junts per Catalunya i assegura que volen evitar que la imposició d'un mediador sigui utilitzada com a excusa pel govern espanyol per dinamitar la taula de diàleg.

Bosch ha assegurat que aquesta figura és útil quan les dues parts l'accepten i que, per tant, no pot bloquejar el diàleg.

Alfred Bosch, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, en una entrevista amb l'ACN el 14 de febrer del 2020 (Aina Martí/ACNl)

 

En una entrevista a l'ACN, Bosch també ha dit que convocarà la Comissió Bilateral quan s'hagi acordat un ordre del dia. I, per això, prioritza el diàleg entre els governs espanyol i català. També demana a Pedro Sánchez que no confongui aquesta taula de diàleg amb la comissió bilateral.

"Que Pedro Sánchez no vulgui tapar una cosa amb una altra, que no vulguin frenar el diàleg polític. Pedro Sánchez que no ens maregi, que deixi de fer el ronso, que ens asseiem ja a la taula i comencem a parlar sobre el conflicte polític que ens vam comprometre a abordar."

 

Bosch recorda a Sánchez que sense diàleg no hi ha legislatura, ja que els independentistes tenen la clau per aprovar els pressupostos de l'Estat i per donar certa estabilitat a la legislatura:

"Si vol governar, si vol una certa estabilitat, hi ha d'haver un diàleg seriós, de debò. I això el president espanyol ho ha de tenir molt clar, i crec que ho té molt clar. I la nostra obligació és anar-li recordant aquesta màxima, perquè per una vegada que tenim la clau de la governabilitat a Espanya, ens hem de fer sentir."

 

Bosch també aposta per un acord de les forces sobiranistes, amb Esquerra, Junts per Catalunya, la CUP i els Comuns, per formar govern després de les eleccions al Parlament.

ARXIVAT A:
Quim TorraPressupostos de la Generalitat Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut