Torra a Arrimadas: "El debat polític no fractura. Fractura empresonar Forcadell"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha començat el torn de rèplica recordant que fa un any del 3 d'octubre, "un dia que va demostrar que a aquest país no se'l pot colpejar".

També s'ha referit al discurs del rei aquell dia al vespre, afegint que "encara no s'ha disculpat".

Ha reconegut a Inés Arrimadas que el conflicte social "hi és". I ha afegit que "en les societats avançades, els conflictes es resolen votant".

En referència a la falta de suport internacional esmentada per Arrimadas, Torra ha assegurat que l'independentisme no té el suport dels estats, però que "poques vegades el cas dels catalans ha estat tant a sobre de la ciutadania europea."

Torra ha defensat que "el debat polític no fractura", sinó determinades decisions.

"El debat polític no fractura. El que fractura és que posin la presidenta del Parlament, que permet aquest debat, a la presó. La cohesió social continua sent l'eix vertebrador del país. Aquí és on rau el risc de la fractura de la societat catalana, com en qualsevol altre país."

Torra també ha defensat les dades econòmiques de Catalunya. I ha retret a la cap de l'oposició que jugui interessadament amb les dades, posant en perill inversions.

"El titular és que l'economia catalana funciona molt bé, i la realitat, ho hem de dir una vegada i una altra, és que no ens podem mirar les xifres amb ulleres ideològiques. Portem 19 trimestres consecutius de creixement, molts amb xifres per sobre del 3%."

"No juguem amb les xifres, donem seguretat i siguem responsables. Tots aquests anys, l'economia catalana ha tingut un creixement com cap altre territori de l'estat espanyol. No manipulem més les xifres objectives que hi ha al país."

El president de la Generalitat s'ha referit a la decisió, anunciada aquest matí, que el Tribunal Suprem ha tornat a rebutjar la llibertat provisional dels polítics presos.

"Creuen que tenen cap possibilitat de tenir un judici just?", ha preguntat a Ciutadans.

"Són companys seus d'escó, saben qui són. Jo no tindré cap problema per tornar a mirar-los als ulls, però no sé si part d'aquesta cambra tindrà aquest problema. M'acusen de deslegitimitzar l'Estat espanyol? No fa falta, es deslegitima sol."

Torra també ha entrat a debatre les qüestions més estrictament socials a què ha fet referència Arrimadas, per defensar que dades sanitàries com les llistes d'espera han millorat i que sense dèficit fiscal -que ha xifrat en 16.000 milions el 2014, el 8,4% PIB català- la Generalitat disposaria de molts més recursos.

En la resposta al líder dels socialistes catalans, Torra s'ha referit a la via del referèndum, que Miquel Iceta havia qüestionat.

"Ja el vam fer, el referèndum, l'1 d'octubre, i el 27 d'octubre vam declarar la independència. Però per trobar una solució política som capaços de canviar aquesta situació per un referèndum pactat i vinculant, cosa que no està tan lluny del que deia vostè fa 6 anys."

Torra ha iniciat la rèplica a Jéssica Albiac, de Catalunya En Comú Podem, enviant una abraçada a Xavier Domènech, que va abandonar la política recentment, del qual ha dit que "el trobaré a faltar".

Tot seguit ha retret als comuns que no tinguin pressa, i que retreguin a l'independentisme que tingui pressa.

"Ens retreuen que tinguem pressa. Venint de l'esquerra em sorprèn, que se'm retregui. No puc acabar d'entendre-ho. No tenen pressa, vostès, per treure els presos polítics? Per exercir el dret a l'autodeterminació?"

Torra ha lamentat que el "benvolgut amic Carles Riera" i els "companys de la CUP" han "impugnat la totalitat del meu discurs".

"Em dieu 'desobeeixi o dimiteixi'. Jo segueixo pel camí que penso que he d'avançar. Jo he vigut a fer república catalana. L'alcaldessa de Berga té tot el meu suport, però insisteixo: això, o ho fem tots o no ens en sortirem. Si els diputats de JxCat, ERC i CUP no sabem posar-nos d'acord no ens en sortirem. Necessitem aquell moment elèctric."

El president de la Generalitat ha tancat la seva rèplica a l'oposició fent referència a la intervenció del portaveu del PP, Alejandro Fernández.

"Senyor Fernández, sincerament, no sé què dir-li. No havia sentit mai un discurs tan troglodita. Això és el Parlament de Catalunya, no és el Valle de los Caídos. Entre el que diu vostè i el que deia Queipo de Llano no hi ha diferència. Li prego el màxim respecte a aquesta cambra."

El president de la Generalitat ha optat per fer una rèplica conjunta als grups parlamentaris i subgrups parlamentaris.

Ho ha fet després d'una pausa de mitja hora anunciada pel president de la cambra, Roger Torrent, quan ha acabat la primera tanda d'intervencions de l'oposició en el debat de política general.

Torra, doncs, no ha fet cas de la petició de la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, que des de la tribuna de l'hemicicle havia demanat al president rèpliques individualitzades darrere de cada intervenció.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàPDeCATGovern empresonatIndependènciaReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut