Madrid

Toro diu que Zouhier li va demanar explosius i el va enviar a parlar amb el seu excunyat Trashorras

El judici que es fa a l'Audiència Nacional per depurar responsabilitats entre els presumptes culpables de l'11-M ha tornat a girar aquest dimecres entorn de l'anomenada "trama asturiana". Aquesta seria la branca de la història que hauria servit per proporcionar explosius als terroristes i al capdavant s'hi troben l'exminer Emilio Suárez Trashorras i el seu excunyat Antonio Toro. El primer ha tornat a negar que ell facilités la dinamita, tal com va fer aquest dimarts, però Toro diu que Zouhier li va demanar els explosius i el va remetre a Trashorras "perquè era miner".

Actualitzat
Embolica que fa fort a la Casa de Campo de l’Audiència Nacional, on es fa el judici per l’11-M. Des d’aquest dimarts la gran protagonista és la trama asturiana a través de la qual l’exminer Emilio Suárez Trashorras hauria aconseguit 150 quilos d’explosius per als terroristes per cometre els fatídics atemptats. La fiscalia creu que la hipòtesi està demostrada però Trashorras, que s’enfronta a la pena de presó més gran de tots els processats, insisteix una vegada i una altra a negar que ell facilités els explosius per cometre els atemptats i ha explicat que, fins i tot, va avisar la policia a finals del 2003 que un dels suposats autors de la massacre estava buscant dinamita a Astúries.

Però, com va saber que aquest suposat autor buscava dinamita? La resposta l’ha donada Antonio Toro, un altre dels implicats en aquesta trama i que ha començat a declarar aquest dimecres després de Trashorras, el seu excunyat. Toro, que s’enfronta a una pena de 23 anys de presó, ha corroborat en certa manera el seu excunyat quan ha dit que no està implicat en el tràfic d’explosius però en canvi, ha tornat a posar Trashorras al centre de la diana quan ha assegurat que Rafa Zouhier li va demanar explosius i ell el va remetre a Trashorras “perquè era el miner”.

Zouhier, el confident de la policia i acusat d’aconseguir els explosius, va negar aquest dimarts qualsevol implicació en els atemptats i es va declarar “superinnocent”. Amb tot, Antonio Toro el situa com a enllaç entre Trashorras i El Xinès, que va morir al pis de Leganés, per culminar l’intercanvi. De tota manera, Toro també ha donat un cop de mà al seu excunyat quan ha relatat els moments posteriors a l’atemptat. L’acusat diu que Trashorras li va explicar visiblement nerviós que els “amics de Rafa havien estat els de l’embolic de Madrid”.

Antonio Toro assegura que en aquell moment no entenia a què es referia el seu excunyat amb allò dels “amics de Rafa” però que més endavant va entendre que es referia a El Xinès, a qui coneixia d’una reunió en un restaurant McDonalds del barri de Moncloa el novembre del 2003. Antonio Toro va anar a aquella cita per acompanyar la seva germana Carmen, també acusada en el judici de l’11-M, per “por que li passés res”.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut