El Prat de Llobregat

Tensió i llargues cues al punt de control de passaports de l'aeroport del Prat

S'han arribat a viure moments de caos entre els mateixos passatgers i, fins i tot, algunes persones han agredit a una treballadora d'AENA

RedaccióActualitzat

Aglomeracions i llargues cues a l'aeroport del Prat per passar el punt de control de passaports des de primera hora del matí. L'ambient caòtic que es respirava, ha fet que s'hagin viscut moments de tensió entre els mateixos passatgers i, fins i tot, s'ha arribat al punt que algunes persones han agredit a una treballadora d'AENA. Les cues han arribat a ser de fins a tres hores en alguns moments.

Amb l'augment d'operacions per aquest pont del Primer de Maig, 866 moviments previstos per aquest diumenge 30 d'abril i 949 operacions per aquest dilluns 1 de maig, la feina s'ha multiplicat i els agents de la policia espanyola no donen a l'abast.

El procés d'embarcament s'alenteix perquè es comproven totes les identificacions dels viatgers per via telemàtica. Els passatgers han de mostrar abans d'embarcar el passaport o un DNI electrònic que s'autentifica.

El Ministeri havia anunciat que es reforçaria la presència d'agents de la policia per fer la comprovació de passaports, Però, segons han explicat alguns usuaris, aquest matí a l'aeroport del Prat només hi havia dues casetes habilitades amb dos policies, tot i que hi ha espai perquè puguin treballar més agents a la vegada.

 

 

La Unió Europea incorpora des de començaments d'any noves mesures de seguretat a les fronteres internes de l'espai Schengen com a part de l'estratègia de la lluita antiterrorista. Des del 7 d'abril, i en aplicació de les noves mesures antiterroristes, tots els passatgers europeus que viatgen dins de l'espai Schengen han d'ensenyar el DNI o el passaport als agents de fronteres.

El Ministeri de l'Interior recomana a tots els ciutadans de la Unió Europea que portin el passaport biomètric o, en el cas dels espanyols, el DNI electrònic. Però, malgrat aquesta recomanació, la mesura ha agafat desprevinguts centenars de passatgers que no havien sentit a parlar de les noves normes.

La modificació de les condicions de lliure circulació entre els països de la Unió Europea pot ser la raó que s'hagin format aquestes llargues cues aquest matí a l'aeroport. A més, el fet que aquest sigui un cap de setmana llarg pel festiu de l'1 de maig, fa que hi hagi més circulació de viatgers a l'aeroport que un cap de setmana normal.

 

 

A través de les xarxes socials, nombrosos passatgers han denunciat cues de fins a dues hores, la sortida amb retard de moltes aeronaus i, fins i tot, la pèrdua de vols o connexions. També han carregat contra la manca d'efectius de la policia espanyola.

Fonts de la policia espanyola han reconegut el col·lapse que s'ha produït:

"En els dos casos han arribat 8 vols de cop i hem tingut problemes amb documentació falsa de diversos passatgers, a banda d'algun altercat. A més, s'haurà de reforçar el servei de policia sobretot en dies de màxima afluència com aquest cap de setmana o durant les vacances d'estiu".

Des d'Aena han recalcat que el control fronterer depèn exclusivament del Ministeri de l'Interior i dels efectius disponibles de policia. Tot i això, han afirmat que els problemes han estat puntuals i que l'Aeroport de Barcelona "opera amb total normalitat, sense retards destacables ni cancel·lacions".

Des de Vueling, han corroborat una jornada "tranquil·litat" a l'Aeroport del Prat i no consta cap incidència aquest diumenge al seus vols.

No ha estat el cas de la passatgera Inés Benguria, que a través de Twitter ha denunciat: "Centenars de persones atrapades al control de passaports i veient com els seus avions s'enlairen. Una vergonya", ha afirmat, tot adjuntant un vídeo de 17 segons amb el col·lapse de gent a l'aeròdrom barceloní.

"Cues infinites a la duana de l'aeroport del Prat. + de 2 hores x no europeus. Imatge de tercer món", ha lamentat per la seva banda Francesc Bosch, cap del servei d'Hematologia de la Vall d'Hebron.

Anar al contingut