Barcelona

Tornen els diumenges de comerços oberts: quins són, a on i a qui surt a compte?

Turistes i grans cadenes n'estan encantats, però per als treballadors i el petit comerç no tot són flors i violes

Cristina HerranzActualitzat

Els comerços ubicats en una trentena de barris de Barcelona de les zones més turístiques de la ciutat ja poden aixecar la persiana tots els diumenges i festius des d'aquest diumenge, 21 de maig, i fins al 15 de setembre. Es tracta dels establiments comercials inclosos a la nova Zona de Gran Afluència Turística, i que podran obrir tot els diumenges i festius des de les dotze del migdia fins a les vuit del vespre.

Els que més han celebrat la mesura, segons les botiguers que han obert aquest diumenge al centre de la ciutat, han estat els turistes, que s'han mostrat gratament sorpresos per poder fer compres en festiu.

La mesura és fruit de l'acord social signat l'any passat i amb una vigència de quatre anys, per part de la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO, i amb el vistiplau de l'Ajuntament de Barcelona i l'aprovació de la Generalitat.

En total, les botigues podran obrir aquest estiu 20 diumenges i festius:

- 21 i 28 de maig

- 4, 5, 11, 18, 24 i 25 de juny

- 2, 9, 16, 23 i 30 de juliol

- 6, 13, 15, 20 i 27 d'agost

- 3 i 10 de setembre

Al llarg de l'any els comerços obren una trentena de festius, si afegim els dies que obren per la temporada de Nadal i les rebaixes.
 

És rendible obrir en festius?

Pels comerços del centre de Barcelona i les grans cadenes, obrir els diumenges i festius els surt a compte. L'any passat, la mesura va fer disparar la facturació de moltes grans marques de moda, durant l'estiu, sobretot gràcies a la recuperació del turisme, segons explica Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta.

"Bona part dels comerços tornaran a obrir aquest estiu els diumenges. Els caps de setmana són dies de molta afluència de visitants estrangers, i poder obrir el comerç ens equipara a la resta de grans ciutats europees, que també ho fan."

En canvi, per la majoria del petit comerç, apujar la persiana els diumenges i festius no els surt a compte.

Jordi Arias, botiguer i portaveu de la Fundació Barcelona Comerç, apunta que el petit comerç té plantilles molt limitades, sovint hi ha el propietari i un empleat. Obrir en diumenge no surt a compte, perquè s'ha de descansar.

El mateix opina, Anabel Ruiz, propietària de la botiga Petit Gegant del barri de Sant Antoni:

"El nostre client és sobretot local, no hi ha massa turistes que passin per aquí el diumenge i no ho notem en la facturació. Per tant, no ens plantegem obrir en diumenge."

En canvi, Mercè Gustems, dependenta de la botiga Mardemar, explica que "tot i obrir només tres hores els diumenges val la pena apujar la persiana els festius".

El centre comercial Glòries, un dels que podrà obrir els diumenges i festius d'estiu (Àlex Losada/Ajuntament de Barcelona)

L'acord defensa que treballar sigui voluntari i generi llocs de treball

L'acord social manté que treballar els diumenges sigui voluntari, que es compensi econòmicament i que generi contractació.

Ajuntament de Barcelona, patronals i associacions comercials asseguren que l'acord ha servit per crear llocs de treball i ha ajudat a reactivar l'economia després de la pandèmia. Asseguren que l'any passat, durant el període de la mesura es van duplicar els contractes indefinits, tot i que admeten que no tots s'atribueixen a l'acord.

Mentrestant, els sindicats es mostren dividits. UGT assegura que algunes cadenes no han respectat les condicions, mentre CCOO insisteix que aquest any, en teoria, el compliment de l'acord té més garanties, ja que el 90% dels convenis col·lectius recullen les condicions del pacte.

Mentrestant, alguns treballadors s'han organitzat, creant la Plataforma Stop Diumenges i Festius, per denunciar que algunes marques encara estan incomplint l'acord, i reclamen més conciliació familiar.

Ruxandra Michaela Crisu, portaveu d'aquesta plataforma, assegura que "alguns comerços encara estan obligant alguns treballadors a treballar en diumenge. No els pregunten si volen treballar".

Héctor Rustarezo, treballador de comerç de Barcelona, insisteix que "sense cap remuneració extra, alguns empleats del comerç estan treballant en diumenges, dificultant la conciliació familiar".


Barris inclosos en zones turístiques

La regulació de la Zona de Gran Afluència Turística abasta els comerços que estan inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT).

Els barris que en formen part són:

- Ciutat Vella: el Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta.

- L'Eixample: la Nova Esquerra de l'Eixample, l'Antiga Esquerra de l'Eixample, la Dreta de l'Eixample, la Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni.

- Sants-Montjuïc: Sants, Hostafrancs i part de Poble-sec i la Font de la Guatlla.

- Les Corts.

- Sarrià-Sant Gervasi: Sant Gervasi-Galvany i part del barri del Putxet i el Farró.

- Gràcia: la Vila de Gràcia, la Salut, el Camp d'en Grassot, Gràcia Nova i part de Vallcarca i els Penitents.

- Horta-Guinardó: Baix Guinardó.

- Sant Martí: la Vila Olímpica, el Poblenou, Parc i la Llacuna, Diagonal Mar i el Fòrum Marítim.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaTurismeComerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut