La família d'Isra Razzaq, en el moment de tornar a casa, més d'un mes després
La família d'Isra Razzaq, en el moment de tornar a casa, més d'un mes després
Badalona

Tornen a casa 39 veïns dels edificis contigus al bloc de Badalona enderrocat

Un mes i mig després, la majoria de veïns desallotjats per l'amenaça de ruïna d'un bloc de pisos amb aluminosi han recuperat casa seva

Helena RodríguezActualitzat

Fa més d'un mes van deixar casa seva perquè en un dels edificis veïns hi va aparèixer una gran esquerda. L'amenaça d'ensorrament d'un immoble del barri de la Salut amb aluminosi va fer que els habitants d'edificis adjacents haguessin de marxar-ne a corre-cuita.

Un mes i nou dies després, l'immoble ubicat al número 16 del passatge de la Torre ja s'està enderrocant i, amb el retorn a casa, els veïns han hagut de treballar per deixar enrere la bafarada d'una nevera que van deixar plena. És el cas de l'Isra Razzaq:

"Les verdures, les fruites, els iogurts, els ous... fa sis hores que estic netejant tota la casa: les neveres, la roba... estaven fatal."

En canvi, els petits de la casa ho han viscut com un Nadal anticipat:

"Els nens estan molt contents quan han vist les seves joguines, els seus cotxes..."

 

Els nens han viscut el retorn a casa com un avançament de les festes

 

En totes les setmanes des que van deixar l'habitatge, no els ha pogut comprar res. En marxar, fins i tot es van deixar dins de casa les claus del taxi amb què es guanyen la vida:

"Els portamonedes, les claus del cotxe, les claus del taxi... tot era dins de casa. I tampoc no podia treballar... però ja ha passat aquest temps més difícil."

 

La Fàtima de Faria també s'ha trobat amb un panorama desolador, en una casa tants dies abandonada:

"Un dia pesat perquè, fins que no ho he posat tot al seu lloc per tornar a habitar una casa que fa pudor, tota bruta... I demà treballo! Avui tinc festa, però demà treballo."

 

La Fàtima de Faria és una dels 39 veïns que aquest dilluns ha tornat a casa seva

 

Ella ha vist com es desenrunava l'edifici des de la casa d'uns veïns que la van acollir:

"Vam tenir molta sort, perquè jo sé que molta gent està molt més malament. Per això he de donar les gràcies."

 

El final de l'enderroc, previst per a abans de Nadal

Elles són dues dels 39 afortunats que ja han pogut tornar a casa. Veïns de set habitatges més situats dins el perímetre de seguretat no podran tornar fins al final de l'enderroc, que s'espera per abans de Nadal. Si les condicions meteorològiques no alenteixen l'enderroc, podria ser el 20 de desembre.

Tant aquestes famílies com els inquilins de l'edifici amb aluminosi continuen vivint en allotjaments d'emergència que l'Ajuntament de Badalona ha posat a la seva disposició fins que acabin les obres.

L'enderroc de l'immoble afectat, construït el 1967, va començar el 5 de novembre passat, després que l'aparició d'una esquerda de grans dimensions a la façana forcés un desallotjament urgent.

Amb la caiguda posterior d'una paret a la mateixa façana on havien aparegut les esquerdes, els veïns d'altres edificacions contigües també van haver de ser desallotjats, pel risc imminent que s'esfondrés.

 

Continua l'enderroc de l'edifici del barri de la Salut afectat per aluminosi

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut