Tornar-se a contagiar de coronavirus: és possible, però no és freqüent

Hi ha sis casos de reinfecció de Covid publicats al món i d'altres en estudi

RedaccióActualitzat

Mentre els nous contagis continuen creixent, les persones que ja han superat la malaltia conviuen amb el dubte de si han quedat inmunitzades. Per ara, les reinfeccions al món han estat poques. Però n'hi ha.

El primer cas documentat va ser el d'un home de Hong Kong de 33 anys. Va ser donat d'alta després de superar el coronavirus a l'abril, però a començaments d'agost va tornar a donar positiu.

Després, el cas d'un home als Països Baixos i una dona a Bèlgica. Hi ha més de 40 milions de persones que han passat la Covid al món i, fins ara, s'han publicat sis casos confirmats de reinfecció.

"Que hi hagi reinfeccions era esperable", diu José Muñoz, cap de Salut Internacional Hospital Clínic i investigador IsGlobal. "Cada virus és diferent. Però clar que entra dins l'espectre possible que sigui un d'aquests virus que, quan la immunitat se'n va, a l'any, dos anys, el temps que sigui, hi hagi reinfeccions. Ho hem contemplat sempre."
 

No els han agafat per sorpresa, però encara ha passat massa poc temps per saber quant dura aquesta immunitat. De totes maneres, les reinfeccions, ara com ara, no representen cap problema clínic greu. "No veiem cada dia gent que té Covid i que ja havia tingut Covid, això no ho estem veient, la qual cosa continua sent, per ara, afortunadament, un fet limitat i bastant esporàdic."

Tenir una PCR positiva molt temps després del contagi ja s'ha vist que no significa necessàriament una nova infecció, i per això els casos s'han d'estudiar amb cautela assegura Muñoz: "Hi ha alguns d'ells que, clarament, la soca és diferent. En els altres, el que parlen no és una soca exactament diferent, sinó que hi ha una petita variació en el material genètic en la primera i la segona determinació, que això s'ha d'acabar de veure si realment justifica que sigui una reinfecció."

La pèrdua d'immunitat podria suposar que calgués posar recordatoris de la vacuna, un cop s'aconsegueixi. Altre cop un fet que no és res nou, per a Jose Muñoz, "les vacunes, excepte la febre groga, i alguna, l'hepatitis A, per exemple, que la posem una vegada i ens dura la tira d'anys, la majoria de vacunes hem d'anar repetint cada cert temps." La de la grip, que s 'ha de posar cada any, es considera una excepció "perquè muta molt. Però hi ha moltes altres vacunes, com la febre tifoidea, que hem d'anar posant cada tres o cinc anys perquè es mantinguin."

El que sí que demostren els pocs casos de reinfecció confirmats és que són possibles i que, per tant, les mesures de protecció s'han de mantenir en tot moment.
 

Un dels casos que s'estudia ara mateix és el d'un metge de Palamós, Ramon Valls, reinfectat de Covid. És un dels pocs casos que, sense patologies prèvies, la segona infecció ha estat més greu que la primera. Ell ho té molt clar: "No s'ha d'abaixar la guàrdia. Malgrat que l'hagis passat un cop hi ha la possibilitat que la puguis patir una altra vegada".

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut