Alumnes de l'escola L'Entorn, de Porqueres, entrant cap a l'aula el 12 de setembre del 2016 (ACN)
Alumnes de l'escola L'Entorn, de Porqueres, entrant cap a l'aula el 12 de setembre del 2016 (ACN)

Tornar a l'escola serà un 9% més car

Les organitzacions de consumidors detecten un augment del préstec ràpid per a les despeses de la tornada a l'escola, amb interessos molt elevats

RedaccióActualitzat

Aquest curs la tornada a l'escola costarà a les famílies un 9% més que l'any passat. La Unió de Consumidors de Catalunya calcula que, només amb el material indispensable i el xandal o l'uniforme, la despesa pujarà uns 400 euros de mitjana. Això si el centre escolar on estan matriculats és públic, perquè, si van a un de privat, la factura pot ser de 1.000 euros.

Les associacions de consumidors apunten a dos factors per explicar aquesta pujada de la despesa escolar. El primer és que tot el material necessari ha pujat de preu, i el segon és que les famílies aquest any gasten més que altres cursos. Fins i tot es detecta un increment en les sol·licituds de préstecs. Xavier Torrent, portaveu de la Unió de Consumidors, alerta sobre els crèdits ràpids, que s'acostumen a demanar per telèfon o internet.

"Després de l'estiu, ens hem trobat casos de gent que diu 'Demano aquest crèdit i m'ho trec de sobre'. Però, és clar, llavors es troba que, si ha demanat 500 euros, n'ha de tornar 1.000. Perquè els interessos que s'aplica en aquest tipus de crèdits són molt elevats."

L'Organització de Consumidors i Usuaris xifra en 1.200 euros de mitjana la despesa per cada nen durant tot el curs escolar. Per cicles educatius, els cursos més cars de mitjana són els de Primària, segons explica Enrique García, portaveu de l'OCU

"Hem fet l'extrapolació per cicles i els més cars són primària, 1.367 euros, infantil, 1.268 euros, i ESO, 1.160 euros. El més barat és Batxillerat, 1.073 euros. Perquè no sols comptem els llibres de text. Hi ha altres equipaments, com material escolar, l'uniforme o el xandall."

Si el centre és privat, la factura del material i els uniformes de tot el curs es dispara i es poden arribar als 3.000 euros per alumne.

Anar al contingut