Tornar a casa per Nadal amb una PCR feta, un maldecap si vens de l'estranger

Per via aèria cal portar un certificat de test PCR negatiu fet les últimes 72 hores que és difícil d'aconseguir i pot costar fins a 300 euros

RedaccióActualitzat

Tornar a casa per Nadal s'està convertint en un maldecap per a molts catalans que viuen a l'estranger.  

Per poder arribar a Espanya en avió, des d'aquest dilluns es necessita un certificat que t'has fet un test PCR per demostrar a l'aeroport que no tens coronavirus.

La prova s'ha de fer dins de les 72 hores anteriors a l'arribada, una condició que l'encareix i la dificulta molt en molts dels casos.

Tornar a casa per Nadal amb una PCR feta, un maldecap si vens de l'estranger
Una passatgera mostra el certificat d'una PCR negativa, aquest dilluns a l'aeroport de Palma de Mallorca (EFE)
 

300 euros per una PCR

És el cas de la Marina Olivella, que viu a Manchester, al Regne Unit, s'ha quedat sense feina per culpa de la pandèmia i vol tornar, però no aconsegueix cita per fer-se una PCR:

"Aquestes proves valen entre 120 i 160 lliures, ens posen en una situació entre l'espasa i la paret, amb tota la incertesa del món, no sabem si podrem fer-nos la prova a temps."

La urgència fa que aquests preus puguin pujar molt més encara, fins a 300 euros, de manera que acaba costant més que el bitllet d'avió.

Tests gratuïts, però amb incertesa

En alguns casos, com el de la Marina Ramon, estudiant de doctorat al Regne Unit, la universitat li facilita un test gratuït, però no li garanteix que el certificat arribi a temps:

"Et pots trobar que ets a l'aeroport esperant rebre un correu electrònic que no saps si, quan aterris al Prat hauràs rebut, de manera que això també et genera molta angoixa."

La Marina Ramon, estudiant de doctorat, entrevistada per TV3

Venir en tren o autocar

Ariadna Carreras estudia a París i no té targeta sanitària francesa, ja té bitllet per tornar la setmana que ve, però no aconsegueix que li facin una PCR:

"No és fàcil trobar un centre on et facin el test sense la targeta sanitària francesa, i com que és una PCR només per agafar un avió, molts centres et diuen que no te la fan perquè no ets prioritari."

Per això s'està plantejant no venir per aire, sinó en tren o autocar, perquè només s'exigeix la PCR als aeroports.

Ariadna Carreras, estudiant a París, entrevistada per TV3


Tests a l'aeroport

L'Albert Sesé viu a Brussel·les i també té un vol a Barcelona la setmana que ve. Allà els tests es poden fer a l'aeroport mateix: n'ofereixen un de ràpid per 130 euros, i un altre en 24 hores que en val 70.

De tota manera, estan convençuts que la incertesa els acompanyarà fins que siguin a l'avió amb el certificat a la mà o al mòbil. No portar-lo pot suposar una multa de fins a 6.000 euros.

En tot cas, un cop a l'aeroport els faran un test d'antígens i si surt negatiu, podran anar cap a casa.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Nadal
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut