Tornada a l'escola: les mesures del govern i els dubtes de les famílies

Compte enrere per a l'inici de curs de forma presencial, aquest 14 de setembre, amb mesures de prevenció per la Covid

Actualitzat

Falten només tres setmanes. Una data que tenen marcada en el calendari tant les administracions com les famílies, després d'un curs atípic i estroncat per la pandèmia de la Covid-19.

La Generalitat vol iniciar les classes el 14 de setembre de forma totalment segura i de manera cent per cent presencial. I, per poder-ho fer, ha contemplat una sèrie de mesures, algunes de les quals encara s'estan estudiant i podrien canviar en funció de l'evolució de la pandèmia i dels acords a què arribin els departaments de Salut i Educació, que negocien aquests dies com ha de ser el retorn a les aules.
 

Entre les mesures que preveu el govern hi ha l'ús de mascareta a l'escola només per moure's pel centre. De moment, no es planteja fer-la servir dins de l'aula, que és un espai tancat. Això es podria revisar en funció de com evolucioni el virus les pròximes setmanes.

Tampoc caldrà mantenir la distància de seguretat d'un metre i mig entre els alumnes.

Pel que fa a les ràtios, no s'estableix un nombre màxim d'estudiants per aula. En principi, ho decidirà cada centre.

Es crearan grups de convivència estables a l'aula; en cas que hi hagi un positiu per Covid tot el grup es posarà en quarantena.

També es preveu que l'entrada a l'escola serà esglaonada, en franges de 10 minuts.

Algunes d'aquestes mesures ja s'estan aplicant en alguns països d'Europa, on el curs ja ha començat.

Disparitat d'opinions entre les famílies

Però, com afronten els pares aquest retorn? Les classes presencials van acabar el curs passat sobtadament el 12 de març i, des de llavors, els infants han estat a casa. Sí que han pogut participar, però, en els casals d'estiu, amb mesures de prevenció per evitar contagis.

Entre les famílies hi ha disparitat de criteris. Algunes, malgrat la pandèmia, defensen la socialització i l'aprenentatge presencial dels nois i noies als centres. D'altres tenen clar que si no baixen les ràtios i milloren les mesures de seguretat, no portaran els seus fills a l'escola.

Aina Surià:
"Com a mare de tres fills, estem esperant amb incertesa aquest inici d'escola. Creiem fermament que hem de tornar a l'escola, els nostres fills no ho han passat bé aquests mesos, malgrat tot els esforços que s'hi han hagut de posar. Ara sabem més coses, ara podem sumar tots els esforços i tots els recursos. L'escola és un servei essencial, és un pilar a la vida dels nostres fills."

Aina Surià defensa la tornada a l'escola

Ingrid de la Rosa:
"Tinc una filla de 12 anys que comença 1r de l'ESO i no la portaré a l'escola fins que no hi hagin més mesures de seguretat, espais ventilats perquè aquests nens hi puguin assistir, i fins que no hi hagi una baixada de la ràtio."

Ingrid de la Rosa creu que no s'han adoptat prou mesures perquè els centres siguin segurs

 

Sesa Cameán:
"Com a mare de dos fills amb malalties cròniques fa molt de temps que demano recursos educatius que no hi són. A més, ara, amb la pandèmia s'està visibilitzant més aquesta manca de recursos. Si els nostres fills no estan segurs dins els centres educatius, lògicament no els hi podem portar, perquè hi ha un risc per la seva vida."

Sesa Cameán posa en relleu el risc per a infants amb malalties cròniques

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut