Torna la carmanyola al supermercat: acord per poder comprar amb envasos reutilitzables

Carnisseries, peixateries i supermercats presenten un acord per acceptar els envasos portats pels clients en la venda de productes d'alimentació

RedaccióActualitzat

Una de les coses que es van acabar quan va arribar la pandèmia era la possibilitat de portar els nostres propis recipients quan comprem a granel a supermercats o botigues.

Amb les mesures sanitàries que es van implantar per la Covid, molts establiments van deixar d'acceptar carmanyoles o bosses de malla dels clients, al·legant raons de seguretat alimentària.

Ara, però, es vol recuperar aquest costum, que fa uns anys s'havia començat a fomentar. Diversos supermercats, peixateries i carnisseries han signat un acord per impulsar-ho.


Aquests establiments hauran de permetre que els clients facin servir envasos propis per comprar productes alimentaris a granel o que s'envasin en el punt de venda. Això, sempre que els envasos siguin aptes per al contacte amb aliments i compleixin les condicions higièniques.

Les botigues també hauran d'oferir envasos reutilitzables, com carmanyoles, bosses de roba o caixes, per als clients que no n'hagin portat, sempre que sigui possible.

De moment s'hi han adherit el Gremi de Peixaters de Catalunya i el de Carnissers de Barcelona. També ho han fet grans superfícies com Condis, La Sirena, Ametller Origen, Grup Llobet, Sorli o Veritas, però la signatura no implica que totes les seves franquícies acceptin aquests envasos.

Nova llei de residus

Cada persona produeix 527 quilos de residus l'any, de mitjana. D'aquests, més de la meitat, un 55%, van als contenidors de resta: 290 quilos per persona i any, segons dades de 2019 de l'Agència de Residus de Catalunya.

Aquest acord vol que d'aquí 5 anys el 60% dels envasos que s'ofereixen als establiments d'alimentació siguin reutilitzables.

El document, liderat per la Fundació Rezero i l'Agència de Residus de Catalunya, s'utilitzarà com a base per a la nova llei de residus, prevista per al 2023. La norma potenciarà els envasos reutilitzables i també els envasos de retorn amb dipòsit.

L'acord signat ara és un primer pas cap a l'aprovació a nivell estatal de l'esborrany del reial decret d'envasos, previst per mitjans de l'any que ve. El decret el va presentar el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic perquè els establiments acceptin els envasos dels clients.

 

ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut