Els personatges de la mítica sèrie britànica dels anys 70 "Hotel Fawlty"

Torna "Hotel Fawlty" 40 anys després: John Cleese reprèn la mítica sèrie amb la seva filla

Tots dos interpretaran i escriuran la nova sèrie, que situa Basil Fawlty en un hotel boutique amb una filla que no sabia que existia, enfrontat al món modern

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Amb 83 anys, John Cleese tornarà a "obrir" l'Hotel Fawlty. La mitíca sèrie de comèdia de televisió dels anys 70 tornarà 40 anys després, protagonitzada de nou per Cleese com a l'inefable Basil Fawlty, acompanyat de la seva filla Camilla Cleese.

"Hotel Fawlty" és un dels èxits més remarcables de la carrera de John Cleese, i, juntament amb els Monthy Pyton o pel·lícules com "Un peix anomenat Wanda", l'ha portat a ser un dels comediants britànics més aclamats i prestigiosos.

Després de dècades resistint-se a recuperar aquesta sèrie llegendària --i d'enorme èxit a Catalunya, que TV3 va emetre als anys 80-- Cleese tornarà a escriure els guions del nou retorn amb la seva filla. 

El punt de partida del nou "Hotel Fawlty" és que el Basil descobreix que té una filla (Camilla Cleese) que no sabia que existia, amb la qual s'uneix per dirigir un hotel boutique. La nova sèrie explorarà el paper del cínic i sarcàstic Basil en el món modern.

Ho farà de la mà de la productora Castle Rock Entertainment, que dimarts va anunciar que havia tancat un acord amb Cleese per recuperar la sèrie de televisió.


Recuperar l'èxit d'"Hotel Fawlty"

"Hotel Fawlty" ("Fawlty Towers") va ser nomenada com la millor sitcom britànica de tots els temps per un grup d'experts en televisió per a la revista Radio Times, el 2019. 

La sitcom només va tenir dues temporades de 6 capítols que es van emetre a la BBC2 el 1975, la primera, i el 1979, la segona. L'acció se situa en un hotel fictici -- o no tant-- situat a Torquay, una localitat de la costa anglesa de Devon, on Basil i Sybil Fawlty (Prunella Scales) intenten que el seu negoci i el seu matrimoni no s'enfonsin.

John Cleese i Connie Booth, que també apareixia a la sèrie en el paper de Polly, la cambrera, són els autors originals de la sèrie. Tots dos estaven casats durant la primera temporada (1975) i es van divorciar al llarg de la segona (1979), després de 10 anys de matrimoni.

La sèrie, que va tenir un gran ressò internacional, es va emetre per TV3 a partir de l'any 1986 i es va convertir en una de les més mítiques i recordades pel públic català, amb personatges inoblidables com el Manuel, interpretat per Andrew Sachs, que en la sèrie original era de Barcelona i en el doblatge català era mexicà, o el comandat Gowen (Ballard Berkeley).

La nova sèrie estarà dirigida per Matthew George, que s'ha declarat "obsessionat amb 'Hotel Fawlty'". George, que també produirà la sèrie amb Derrick Rossi, ha dit que conèixer Cleese i la seva filla va ser "una de les "grans emocions" de la seva vida.

"He vist les dues primeres temporades tantes vegades que n'he perdut el compte. Un dia vaig somiar que estava involucrat en la continuació de la història. Ara s'ha fet realitat."

Per la seva banda, Cleese ha dit: "Quan ens van reunir per primera vegada, Matthew George ens va donar una excel·lent idea i vam tenir una de les millors creatives que recordo."I a més a més, teníem un concepte general tan bo que uns dies després Rob i Michele Reiner van apovar al idea."

L'actor Rob Reiner ("Quan en Harry va trobar la Sally"), que amb la seva dona Michele participarà en la reinauguració de l'Hotel Fawlty, ha qualificat Cleese de "llegenda de la comèdia": "Només la idea de treballar amb ell em fa riure."

Encara no se sap quins altres actors obriran la nova "Hotel Fawlty" ni si, a més de Cleese, repetiran algun dels antics protagonistes. Per una banda, l'exesposa de Cleese i coguionista, Connie Booth, de 82 anys, està retirada. Prunella Scales, que interpretava la Sybil, actualment té 90 anys i també està retirada de la interpretació. Qui segur que no podrà aparèixer és l'actor Andrew Sachs, l'entranyable Manuel, que va morir el 2016.

Un moment de la comèdia amb John Cleese (Basil Fawlty) i Andrew Sachs, l'entranyable Manuel


Un hotel fictici, o no tant

L'hotel de la sèrie no és un hotel totalment inventat. De fet, es va inspirar en un hotel de Torquay  --Hotel Gleneagles-- on el maig de 1970 els Monthy Pyton es van allotjar per filmar uns exteriors del programa "Monty Python's Flying Circus".  Sobretot el personatge de Basil Fawlty es va inspirar en l'amo de l'establiment, Donald Sinclair.

John Cleese
John Cleese

L'equip hi va passar una nit i després va canviar d'hotel, però John Cleese i Connie Booth s'hi van quedar per estudiar el curiós i divertit propietari. El seu comportament, força peculiar, va tenir moments sorprenents. Cleese ha explicat en diverses ocasions com Sinclair va tirar un pamflet amb l'horari dels autobusos a la cara d'un client que li demanava l'hora d'arribada del bus. O quan va portar la motxilla del Monty Python Eric Idle al mig del pati perquè es pensava que hi havia una bomba. Quan Idle intentava explicar-li que el tic-tac era d'un despertador, Sinclair encara va llançar la bossa per damunt de la paret del jardí. I també criticava les maneres a taula del nord-americà Terry Gilliam per ser "massa" nord-americà. Deia que agafava la forquilla amb la mà equivocada, cosa que hauria inspirat possiblement l'episodi de "L'amanida de Waldorf".

De fet, on primer va aparèixer el personatge és un episodi de la sèrie "Doctor en casa", de què Cleese era guionista, sobre un director d'hotel d'una petita localitat agressiu i incompetent, que es va emetre el 30 de maig del 1971. 

L'episodi retirat d'"Hotel Fawlty" 

És tan alt el nivell mític entre les comèdies de televisió que té "Hotel Fawlty" que, a part de la garantia que representa John Cleese, fa que el seu retorn obri, si més no, una gran expectativa. No només Basil Fawlty s'haurà d'adaptar als nous temps, o no.

El llistó és molt alt i els límits de l'humor han canviat molt des dels anys 70, sobre el que és políticament o socialment correcte.

Cleese ja va tenir el 2020 un desacord amb la BBC després que va eliminar temporalment un episodi d'"Hotel Fawlty" per "injúries racials". L'episodi del 1975 anomenat "Els germans", presentava el personatge del comandant Gowen utilitzant un llenguatge molt ofensiu i el Basil declarant "no esmentis la guerra".

Cleese va criticar la decisió i va dir: "Hauria esperat que algú de la BBC entengués que hi ha dues maneres de burlar-se del comportament humà. Una és atacar-lo directament, i l'altra, que algú que sigui evidentment una figura divertida parli en nom d'aquest comportament."

El servei de streaming UKTV va eliminar temporalment l'episodi per revisar-lo i es va restablir amb una advertència sobre "contingut i llenguatge ofensius".

També la caracterització del personatge del Manuel, que reflecteix els prejudicis dels anglosaxons cap als immigrants, va ser titllada de racista i xenòfoba en el seu moment.

ARXIVAT A:
TelevisióSèries
Anar al contingut