Torna a caure la presència de dones directives després de la pandèmia

Segons l'estudi anual de la consultora ICSA i l'escola empresarial EADA, el teletreball va ajudar moltes dones directives en la conciliació laboral i familiar

RedaccióActualitzat

Durant la pandèmia, el teletreball va ajudar moltes dones a accedir a llocs de responsabilitat a les empreses, i la seva presència en càrrecs directius va pujar un 2%.

Però la tornada a la feina presencial i a les reunions, que sovint comporten viatges, ha fet baixar la quota de dones directives, que ha reculat als nivells precovid.

Són les dades recollides en l'informe sobre bretxa salarial i dones directives que, anualment, elaboren la consultora ICSA i l'escola d'alta direcció EADA. Les investigadores que han fet l'estudi destaquen que el teletreball va ajudar moltes directives a combinar feina i conciliació, però que, alhora, també els va causar més estrès.

Això explicaria, afegeixen, que, un cop superada la urgència pandèmica, les dones directives tornin a prioritzar la conciliació i renunciïn a un excés d'hores de feina i a ocupar llocs amb responsabilitats executives.


Diferències salarials

De fet, la crisi del 2008 ja va expulsar moltes dones dels càrrecs de direcció i van caldre molts anys per recuperar només una part del terreny perdut.

L'estudi actual també constata que la bretxa salarial es manté, que les dones ocupen molt poques direccions generals i que el percentatge més gran de directives es concentra als departaments de recursos humans.

Aquestes realitats explicarien part de les causes de les diferències salarials, però també el fet que moltes directives es concentrin en empreses petites on les remuneracions acostumen a ser més baixes.

Les diferències salarials entre homes i dones directives és inferior en les grans empreses i en les més petites. En canvi,  a les empreses mitjanes és on la bretxa més alta, del 14,5%.

 

Conciliació al davant de retribució

Segons la doctora Aline Masuda, professora d'Eada,i Indry Canchila, sòcia directiva de la consultora ICSA, autores de l'estudi, quan les dones negocien la incorporació a una feina de responsabilitat, sovint prioritzen la negociació d'hores de dedicació o altres mesures per poder continuar conciliant per damunt de la retribució.

Per les investigadores, cal fer un esforç, especialment en aquest aspecte, per poder seguir igualant condicions i salaris. Paral·lelament, alerten que, sense un canvi de mentalitat empresarial, no hi haurà mai una incorporació equitativa de les dones a llocs directius.

 

ARXIVAT A:
FeminismeBretxa salarialEmpresa
Anar al contingut