Cim de Tosses amb torb (08/12/12). Autor: Alexandre Van der Laan
Cim de Tosses amb torb (08/12/12). Autor: Alexandre Van der Laan

El temps de la A a la Z: torb

Actualitzat

El torb, més que un vent.

El torb és un vent violent molt conegut entre les poblacions més properes a les zones d'alta muntanya del Pirineu. Malauradament, el terme de torb es va popularitzar arrel de l'accident de finals de desembre de 2000 a Balandrau, on van perdre la vida 10 muntanyencs.

Macanisme del torb
El torb és una fenomen meteorològics de la suma del vent huracanat i la neu de superfície. La situació meteorològica en què apareix és amb vents de NW i N. En un primer moment, un mantell de neu poc consolidat cobreix les zones elevades de muntanya. El vent huracanat reforçat per l'orografia, amb cops superiors als 100 km/h serà el desencadenant del torb. Per un costat ventarà la neu de terra i la dispararà cap a sotavent, al mateix temps formarà remolins de vent per efecte del relleu local.


La suma de la neu aixecada i el fort vent que la desplaça provocarà un embolcall de nul·la visibilitat, fred, neu i vent, en què orientar-se és del tot impossible. A més, aquestes situacions de nord van acompanyades d'entrades d'aire fred que implicarà un fort descens de les temperatures. És una de les situacions més delicades pels muntanyencs.

La tragèdia del Balandrau el 2000
En el cas del desembre de 2000 al Balandrau, els dies 28 i 29 van haver febles nevades amb vent de NW moderat, de fins a 80 km/h. El dia tràgic va ser el 30, d'un matí assolellat i en calma es va passar a una nevada feble i vent molt fort, amb un cop màxim de 136 km/h, que va aixecar la neu sense consolidar dels dies anteriors. La situació es va agreujar més per la forta davallada de les temperatures que van caure fins els -16 graus. La temperatura de sensació, amb aquestes temperatures i cops de vent, és de -30 a -35 graus.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut