Marta Vilalta (ERC), Mònica Sales (Junts) i Alícia Romero (PSC) hi han votat a favor (ACN/Mariona Puig)

Torà i Biosca deixaran de formar part de la Segarra i s'integraran al Solsonès

Després de l'aprovació al Parlament, ara ho hauran de ratificar els plens dels dos municipis per majoria absoluta

Redacció ACNActualitzat

Les poblacions de Biosca i Torà marxaran de la Segarra i passaran a formar part de la comarca del Solsonès, segons ha aprovat el Parlament en una proposició de llei.

Abans, els plens municipals de cada població hauran de ratificar la decisió per majoria absoluta, un cop ja s'hagin fet les eleccions municipals.

El tràmit parlamentari s'ha fet per lectura única i s'ha aprovat amb 111 vots a favor, dels diputats del PSC, ERC, Junts, Ciutadans, la CUP, En Comú Podem i el PPC. Vox s'ha abstingut. 

 

El PSC i Junts han pactat una esmena perquè la decisió acordada pel Parlament es ratifiqui als plens passats els comicis del maig.

La CUP i ERC lamenten que no s'hagin acceptat les seves esmenes. Demanaven que es fes una consulta popular abans d'aprovar la llei perquè opinin els veïns.

 

Una reivindicació que ve de lluny

Tots dos municipis fa dècades que demanen formar part del Solsonès, que és la comarca veïna on tenen un vincle històric.

Fa més de dotze anys que Torà i Biosca van iniciar els tràmits per reclamar adherir-se al Solsonès amb l'objectiu de mantenir els diferents serveis que hi comparteixen. 

El conflicte va sorgir l'any 2010, amb el projecte de la llei de vegueries amb la qual quedarien obligats a rebre tots els serveis públics del seu àmbit territorial, la vegueria de Lleida. 

Per formar part de la vegueria de la Catalunya Central, els veïns de Torà i Biosca s'emparen en raons històriques, econòmiques i socials. De fet, la majoria de veïns volen segregar-se de la Segarra i, en el seu dia, ho van expressar a través d'una recollida de signatures.

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut