El dragó de Komodo, un animal prehistòric que ara està en perill d'extinció (Pexels)
Marsella

Tonyines i dragons de Komodo, la cara i la creu de la "llista vermella" de la natura

Quatre de cada deu espècies de taurons i rajades corren el perill de desaparèixer, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura

RedaccióActualitzat

El dragó de Komodo, el llangardaix més gros del món, és una espècie en perill d'extinció, segons recull l'actualització de la "llista vermella" de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN).

Aquest rèptil existia ja fa 15 milions d'anys, viu principalment a les illes d'Indonèsia i ara corre el risc de desaparèixer per l'efecte de la crisi climàtica.

L'increment de la temperatura mitjana i la consegüent pujada del nivell de la mar amenaça de reduir els hàbitats naturals d'aquest rèptil "com a mínim un 30% durant els pròxims 45 anys", explica aquest organisme internacional, reunit en un congrés a Marsella.

Tot i ser prehistòric i gegant --pot fer fins a tres metres de llargada i pesar 90 quilos--, el dragó de Komodo representa la fragilitat de la biodiversitat en l'actual crisi climàtica.  

El 37% de les espècies de taurons i rajades estan amenaçades (Pexels)
La sobrepesca i el canvi climàtic posen en perill les rajades (Pexels)

 

Es troben també en situació de greu amenaça gairebé el 40% de les espècies de taurons i rajades. "A molts els maten i les mesures contra la sobrepesca són terriblement inadequades", ha denunciat l'investigador Nick Dulvy. La pesca, la degradació dels espais on viuen i l'escalfament global són les causes de l'amenaça.

En l'última avaluació, fa 7 anys, el risc afectava gairebé una quarta part de les espècies d'aquests animals.

Al congrés hi participen cares visibles com l'actor Harrison Ford, que ha defensat de forma contundent que cal actuar ara contra la crisi climàtica:

"És difícil llegir els titulars: inundacions, incendis, fams, plagues... i dir als teus fills que tot va bé. No va bé, maleït sia, no va bé!

 

 

Les quotes de pesca fan remuntar la tonyina

A la banda esperançadora de la balança hi ha la tonyina. La imposició de quotes de pesca ha aconseguit revertir, en algunes zones, la situació de 4 de les 7 espècies de tonyina més pescades.

Tonyines nedant en un tanc d'un parc del Japó
Tonyines nedant en un tanc d'un parc del Japó (Reuters/Toru Hanai)

En el cas de la tonyina roja de l'Atlàntic, la recuperació ha estat espectacular i ha pujat tres graons. Ara ja no està "en perill" sinó que hi ha una "preocupació secundària" per aquest animal. "És la prova que els avenços en la pesca sostenible funcionen i que tenen beneficis enormes a llarg termini per a l'activitat econòmica i la biodiversitat", ha destacat Bruce Collete, president del grup de l'IUCN especialitzat en tonyines.

Els exemplars d'aquesta espècie de tonyina, que s'origina al Mediterrani, han augmentat un 22% en les últimes quatre dècades, mentre que els de l'espècie que cria al golf de Mèxic s'ha reduït a la meitat en el mateix període.

En total, el baròmetre de la salut del planeta inclou més de 138.000 espècies, de les quals gairebé una tercera part estan amenaçades d'una o altra manera. És a dir, que podrien desaparèixer per sempre de la vida salvatge.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut