Londres

Tony Blair sobre la invasió de l'Iraq: "Vam prendre la bona decisió"

L'exprimer ministre britànic diu que l'Iraq està millor ara que abans de la invasió, i afegeix que no pot acceptar que es digui que apartant-ne Saddam van provocar el terrorisme actual

RedaccióActualitzat

L'"Informe Chilcot" sobre la invasió de l'Iraq ha obligat l'exprimer ministre que va prendre la decisió d'intervenir-hi, Tony Blair, a donar explicacions. L'informe assegura que a l'abril del 2002, encara mesos abans de la invasió, Blair va oferir al llavors president dels Estats Units, George Bush, un suport incondicional i secret per fer-la, i que al final la invasió es va executar sense haver esgotat les possibilitats pacífiques que hi havia disponibles.

Blair ha reiterat les disculpes que ja ha donat en anteriors ocasions, però també s'ha refermat en la decisió, afirmant que era el millor que es podia fer llavors i que tornaria prendre-la si ho hagués de fer:

"Sé que hi ha persones que mai ho oblidaran ni em perdonaran per aquella decisió, i que pensen que la vaig prendre de manera deshonesta. Però, com deixa clar l'informe, no va haver-hi cap mentida."

Blair també ha negat que donés a Bush el suport incondicional i secret que l'informe dóna per acreditat, i ha afirmat que els 13 anys que han passat des de llavors li donen la raó:

"El que no puc acceptar, com diuen alguns, és que apartant Sadam vam provocar el terrorisme que hi ha ara a Orient Pròxim i que l'hauríem d'haver deixat governant, estic profundament en desacord amb això. Almenys ara a l'Iraq hi tenim un govern escollit, reconegut com a legítim per la comunitat internacional, i que està lluitant contra el terrorisme."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut