La reina Victòria és l'emblema del poder colonial britànic, qui va regnar entre el 1837 al 1901 (REUTERS/Shannon VanRaes)

Tomben les estàtues de les reines Victòria i Elisabet II pel genocidi indígena al Canadà

L'acció ha passat durant la festa nacional del Canadà, enfrontat al seu passat colonial i sacsejat per la descoberta d'un miler de cadàvers indígenes

Continuen les accions de protesta per la descoberta de més de 1.000 cadàvers no identificats d'indígenes al Canadà. Durant una manifestació s'han tombat les estàtues de la reina Victòria i la reina Elisabet II, actual cap d'estat del país, a la ciutat canadenca de Winnipeg, al crit de "cap orgull pel genocidi".

Els manifestants, vestits amb roba taronja –símbol del moviment per a la reparació de la memòria de les víctimes–, han tenyit de pintura vermella l'estàtua de la reina Victòria, l'emblema del poder colonial britànic, que va regnar entre el 1837 al 1901.

Durant el seu regnat, el Canadà formava part de l'imperi britànic, que s'estenia en dues terceres parts del planeta. La Corona britànica va negociar tractats amb les primeres nacions indígenes al Canadà i el govern va promulgar la seva política d'escoles residencials i d'assimilació cultural.

 

L'acció ha tingut lloc aquest dijous 1 de juliol, festa nacional del Canadà, una data que commemora l'autonomia canadenca de la Gran Bretanya, el 1867.

Diverses ciutats han optat per cancel·lar els esdeveniments de la diada, a causa de l'escàndol que ha provocat la troballa i que reforça el passat genocida del país. El mateix primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha demanat que el Dia Nacional del Canadà serveixi per fer "un moment de reflexió".

En qüestió de setmanes s'han localitzat un miler de tombes sense identificar a les finques d'antigues escoles residencials de la Colúmbia Britànica i Saskatchewan, dirigides per l'Església catòlica i finançades pel govern.

Es calcula que 6.000 infants van morir a les escoles residencials (REUTERS/Shannon VanRaes)


Al llarg d'un segle i mig, fins al 1996, aquestes escoles van separar forçosament 150.000 nens indígenes de les seves famílies i els van sotmetre a desnutrició i abusos físics i sexuals. Una pràctica d'assimilació que la Comissió de la Veritat i la Reconciliació anomena "genocidi cultural".

Es calcula que 6.000 infants van morir en aquestes escoles per les males condicions sanitàries i de salubritat.

Les protestes en suport dels drets indígenes també s'han estès aquest dijous a Toronto, el centre financer del Canadà. Una marxa amb el lema #CancelCanadaDay a la capital, Ottawa, ha atret milers de persones que reclamen justícia per les víctimes i supervivents del sistema d'escoles residencials.

 

Durant el seu missatge del Dia del Canadà, Trudeau ha dit que aquests descobriments "ens pressionen a reflexionar sobre els fracassos històrics del nostre país", i ha admès que encara existeixen injustícies contra els pobles originaris i molts d'altres al Canadà.

Des de Downing Street, el govern britànic de Boris Johnson ha condemnat la vandalització de les estàtues de la reina, mentre s'ofereixen a seguir treballant amb el Canadà per reparar la comunitat indígena.


Estàtues, objectiu de les protestes

Durant les manifestacions antirracistes per la mort de George Floyd, moltes estàtues que simbolitzen el passat imperial i colonial van ser sabotejades.

Als EUA, les estàtues de líders confederats i propietaris d'esclaus van ser l'objectiu de les protestes, i es va generar un intens debat sobre la interpretació històrica i el seu valor monumental.

A Bristol, al Regne Unit, durant una manifestació del moviment Black Lives Matter es va enderrocar una estàtua del comerciant d'esclaus Edward Colston i es va llançar al port.

 

ARXIVAT A:
Canadà
Anar al contingut