Madrid

Tomben les esmenes als pressupostos amb els vots del PSOE, PNB, BNG i una abstenció d'UPN

Els pressupostos generals de l'Estat pel 2009 han passat avui el primer tràmit parlamentari, gràcies al suport que els socialistes han aconseguit dels nacionalistes bascos i gallecs. El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat les esmenes a la totalitat amb els 177 vots del PSOE, PNB, BNG i una abstenció d'UPN, i els 170 vots en contra del PP, CiU, ERC, ICV-EU, Coalició Canària i UPyD. Rebutjades les esmenes, els comptes per l'any que ve continuaran amb les negociacions de les milers d'esmenes parcials. Un cop debatudes tornaran al Congrés perquè les aprovi o les rebutgi.

Actualitzat
El rebuig de les esmenes a la totalitat dels pressupostos no és cap sorpresa perquè el PNB i el BNG ja havien anunciat que hi votarien en contra. Els nacionalistes bascos i els gallecs han justificat el seu suport al govern central dient que cal dotar d'estabilitat la política econòmica de l'Estat en un moment de crisi. Les dues formacions, però, han recordat que aquests no són els pressupostos que ells haguessin fet.

El que sí que ha estat una sorpresa ha estat el sentit del vot dels dos diputats de l'UPN. Un d'ells ha seguit les directrius de la seva formació i s'ha abstingut, mentre que l'altre ha votat amb el PP. La formació de Miguel Sanz posa en qüestió, d'aquesta manera, l'aliança que manté amb els populars.

Solbes dóna les gràcies

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha donat les gràcies al PNB i al BNG perquè les dues formacions han fet un gest de "responsabilitat" en el marc d'una crisi, i l'acord implica "unes contrapartides que les dues parts consideren suficients i raonables". 

El portaveu parlamentari del PSOE, José Antonio Alonso, ha comentat que els populars han demostrat, un cop més, que "no saben estar a l'altura".

Tothom va carregar contra Solbes

En la sessió d'ahir, tots els grups de l'oposició van carregar contra Pedro Solbes, a qui van acusar de presentar uns números que no s'ajusten a l'actual situació de crisi.
El líder popular, Mariano Rajoy, va afirmar que aquests pressupostos són irreals i que faran augmentar l'atur. Des de Convergència i Unió, el portaveu Josep Sánchez Llibre lamentava que els comptes no incloguin els compromisos adquirits amb Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut