Londres

Tomben la sentència que obligava a avortar una noia amb discapacitat intel·lectual

Una jutge va decidir que "seria el millor per a ella" però el suport de la família ha fet que el tribunal s'hi repensés en l'apel·lació

Actualitzat

La mare d'una noia amb discapacitat intel·lectual ha guanyat un recurs contra la sentència que obligava la seva filla a avortar. Una jutge del Tribunal de Protecció de Londres va considerar que la interrupció de l'embaràs "seria el millor per a ella" després que els metges recorreguessin a la justícia per practicar-li l'avortament.

La noia, que té 20 anys i està en la setmana 22 de l'embaràs, té una edat mental d'entre 6 i 9 anys, un trastorn d'aprenentatge sever i un trastorn de l'estat d'ànim.

La setmana passada la jutge Nathalie Lieven, del Tribunal de Protecció, va dictar l'ordre en contra de la voluntat de la noia i de la seva família, que els especialistes acabessin amb l'embaràs, una decisió que va qualificar de "punyent".

"Soc molt conscient que el fet que l'Estat ordeni a una dona que avorti encara que no vulgui és d'una immensa intrusió. He d'actuar pensant en el benefici dels seus interessos."

Lieven considera que la noia, que viu a Londres i de la qual s'ha preservat la identitat, no entén el que significa tenir un nadó.

"Creu que li agradaria tenir un nadó de la mateixa manera que li agradaria tenir una nina bonica."

La jutgessa va afegir que les necessitats d'atenció continuada que necessita la noia no li permetrien criar la criatura. I davant d'una eventual adopció, seria més traumàtic treure-li el nadó que el fet d'avortar.
 

 

La sentència responia a la demanda que els metges del Servei Nacional de Salut que tenen cura de l'embarassada van portar al jutjat.

Tres especialistes -un obstetre i dos psiquiatres- van dir que creien que la interrupció de l'embaràs era la millor opció. Van considerar que hi havia un risc per a la salut psíquica de la noia si seguia endavant amb l'embaràs i temien que el seu comportament pogués suposar un risc per a un nadó.

L'apel·lació revoca la sentència

Però la mare de la noia va declarar que la seva fe catòlica no li permetia admetre l'avortament de la seva filla i es va oferir a tenir cura del nen i de la seva filla. Els arguments de la defensa també van tenir el suport d'un dels treballadors socials que treballen amb la noia perquè portés l'embaràs a terme.

Aquest dilluns, el Tribunal d'Apel·lació ha revocat la primera sentència, que ha qualificat "d'errònia", i ha acceptat la proposta de la mare de fer-se càrrec del nadó i que els serveis socials donin suport a la família i la criatura.

Investigació de l'embaràs

D'altra banda, l'origen de l'embaràs no queda clar i la policia està investigant en quines circumstàncies la noia ha quedat embarassada i si ha estat en una relació consentida.

El Tribunal de Protecció, que va ordenar l'avortament, s'encarrega precisament de casos en els que hi ha implicades persones que es considera que no tenen la suficient capacitat mental per a prendre decisions per si mateixes.

Reaccions antiavortistes

L'ordre de la jutgessa del Tribunal de Protecció perquè s'interrompés l'embaràs de la noia ha generat la reacció de les organitzacions catòliques i antiavortistes del Regne Unit.

John Sherrington, bisbe de la diòcesi catòlica de Westminster, va considerar que no es respectaven els drets de la dona, la família i el fetus.

"Forçar una dona a avortar contra la seva voluntat i la de la seva família viola els seus drets humans i el dret del fetus a la seva vida en una família que s'ha compromès a cuidar aquest nen."

L'organització britànica Life han carregat no només contra la jutgessa, sinó contra el Servei Nacional de Salut, que va portar el cas a la justícia. Les organitzacions catòliques consideren que a les 23 setmanes hi ha una alta taxa de supervivència dels nadons prematurs.

Per la seva banda, les organitzacions a favor de l'avortament també han criticat que utilitzi aquest cas per atacar el dret a decidir de les dones.

Sobre la jutgessa Nathalie Lieven, els mitjans catòlics han recordat que el 2017 es va a oposar a les lleis restrictives de l'avortament que hi ha a Irlanda del Nord, que diuen que "considera equivalents a la tortura, discriminatòries i una violació dels drets humans".

ARXIVAT A:
Avortament SalutJudicial
Anar al contingut