El Congrés tomba amb l'abstenció de Podem i el no del PSOE una moció pel referèndum
Un moment de les votacions del ple d'aquest dijous al Congrés dels Diputats (Europa Press/E. Parra)
Madrid

Tomben la moció d'ERC pel referèndum amb l'abstenció de Podem i el no del PSOE

El text demanava negociar un referèndum pactat a la taula de diàleg

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha votat dividit una proposta d'ERC al Congrés per negociar un referèndum d'independència pactat. El PSOE hi ha votat en contra, mentre que Unides Podem s'ha abstingut, amb l'argument que el ple no és el lloc adequat per debatre aquesta petició, encara que doni suport a l'opció del referèndum pactat.

El ple de la cambra ha rebutjat amb 38 vots a favor, 276 en contra i 36 abstencions la moció que el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, va presentar aquest dimecres i que demanava negociar un referèndum a la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat.

Concretament, instava a "negociar un referèndum d'autodeterminació amb el govern de la Generalitat com a solució pactada i democràtica al conflicte polític".

La taula es va constituir l'any passat i només es va reunir aquella primera vegada, el febrer de l'any passat. El compromís era que ho fes cada mes, però es va estroncar.

Els vots favorables d'ERC, PNB, JxCat, EH Bildu i la CUP no han estat suficients per aprovar aquesta proposta, que ha estat rebutjada, a més de pel PSOE, pel PP, Vox i Ciutadans, entre altres formacions.

El Congrés tomba amb l'abstenció de Podem i el 'no' del PSOE una moció pel referèndum
El diputat d'Unides Podem Jaume Asens, en el debat de dimecres al Congrés (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

 

Durant el debat, que va tenir lloc aquest dimecres, les forces independentistes van retreure a Podem que s'abstingués. El president del grup de Podem, Jaume Asens, va al·legar que, abans de portar al Congrés la iniciativa, cal negociar-la a la taula de diàleg.

La moció d'ERC suposava anar una mica més enllà d'una altra iniciativa votada fa una setmana i que demanava la reunió de la taula de diàleg un cop constituït el nou govern de la Generalitat. En aquest cas, la moció va prosperar amb el suport del PSOE, Unides Podem, PNB i PDeCAT, mentre que JxCat i la CUP es van abstenir i Vox i Ciutadans hi van votar en contra.

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàERCUnides PodemPSOEJxCatPPCsCUP
Anar al contingut