Mitjans de comunicació fotografien el director i el repartiment de "Coupez!" a la catifa vermella del Festival de Canes (Reuters/Stephane …
Mitjans de comunicació fotografien el director i el repartiment de "Coupez!" a la catifa vermella del Festival de Canes (Reuters/Stephane Mahe)

Tom Cruise, TikTok i Albert Serra: els plats forts del Festival de Canes

Un atac als sistemes informàtics del festival ha bloquejat durant hores el sistema de venda d'entrades

Actualitzat

Torna el glamur primaveral de Canes. Les primeres estrelles ja han trepitjat aquest dimarts la catifa vermella d'un dels festivals de cine més importants del món.

Fins al 28 de maig, noms com David Cronenberg, Tom Cruise, Tilda Swinton, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Anthony Hopkins o Idris Elba passaran per aquesta ciutat de la Costa Blava.

Canes arriba a la 75 edició després de dos anys atípics. El 2020 la pandèmia va obligar a cancel·lar el festival i l'any passat es va ajornar de maig a juliol per ajustar-se a l'aixecament progressiu de les restriccions. Amb el retorn a les dates habituals, el festival reflecteix un cert retorn a la normalitat.

L'inici d'aquesta edició ha estat marcat per un atac als sistemes informàtics del festival, que ha bloquejat durant hores el sistema de venda d'entrades.

En la gala inaugural hi ha intervingut el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha demanat que el món del cinema "no calli" davant el que ha qualificat com "la guerra més terrible des de la Segona Guerra Mundial". El president ucraïnès ha fet referència a la pel·lícula "El gran dictador", de Charles Chaplin, estrenada el 1940, en ple conflicte:

"Necessitem un altre Chaplin que demostri que el cine no està mut."

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en la intervenció a la gala inaugural del Festival de Canes (EFE/Clemens Bilan)

Una comèdia de zombis, primera projecció

"Coupez!", una comèdia de zombis dirigida per Michel Hazanavicius, ha estat la primera pel·lícula del festival.

El film, que s'ha projectat fora de concurs, està protagonitzat per Romain Duris i Bérénice Bejo, amb qui el director ja va treballar a "The artist", amb la qual va guanyar l'Oscar a millor pel·lícula.

El director Michel Hazanavicius, amb el repartiment de 'Coupez!'
El director Michel Hazanavicius, amb el repartiment de "Coupez!" (EFE/Sebastien Nogier)

Forest Whitaker, Palma d'Or d'Honor

L'actor, productor i director Forest Whitaker rebrà la Palma d'Or d'Honor en aquesta edició del festival. Va ser a Canes on, el 1988, va saltar a la fama amb "Bird", una pel·lícula de Clint Eastwood per la qual va rebre el guardó a millor actor.

"Canes em va canviar la vida, em va permetre ser vist com un artista", ha dit en roda de premsa l'actor de pel·lícules com "Good morning, Vietnam!", "Platoon", "El color del diner" o "L'últim rei d'Escòcia".

L'actor, director i productor nord-americà Forest Whitaker, amb la Palma d'Or d'Honor
L'actor, director i productor nord-americà Forest Whitaker, amb la Palma d'Or d'Honor (EFE/Guillaume Horcajuelo)

Homenatge a Tom Cruise

L'actor Tom Cruise rebrà aquest dimecres un homenatge, coincidint amb el llançament mundial de "Top Gun: Maverick", la seqüela de la mítica pel·lícula del 1986.

"És un dels actors amb més èxit en els seus projectes, en la història del cine, i que ha guardat fidelitat als directors amb què ha treballat", ha destacat el delegat general del festival, Thierry Frémaux.

Un anunci de 'Top Gun: Maverick', al bulevard de La Croisette de Canes
Un anunci de "Top Gun: Maverick", al bulevard de La Croisette de Canes (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Quatre directors amb Palma d'Or a la secció oficial

A la secció oficial del festival hi ha quatre directors que ja han guanyat la Palma d'Or.

El japonès Hirokazu Kore-eda, guardonat el 2018, presenta "Broker"; els germans Dardenne, doblement triomfadors el 1999 i el 2005, projectaran "Tori and Lokita"; el suec Ruben Östlund, premiat el 2017, competeix amb "Triangle of sadness"; i el romanès Cristian Mungiu, que va guanyar el 2007, buscarà una altra Palma d'Or amb "RMN".

Actuació de Vincent Delerm a la gala inaugural del Festival de Canes
Actuació de Vincent Delerm a la gala inaugural del Festival de Canes (EFE/Clemens Bilan)

Només cinc directores a la secció oficial

De les 21 pel·lícules que aspiren a la Palma d'Or, només cinc estan dirigides per dones. Entre les cineastes que busquen el màxim guardó del festival hi ha Veteranes com Claire Denis, que presenta el thriller romàntic "Stars at noon", o Kelly Reichardt, que a "Showing up" torna a comptar amb l'actriu Michelle Williams.

També opten a la Palma d'Or Valeria Bruni-Tedeschi amb "Les Amandiers"; Leonor Serraille amb "Un petit frère", la seva segona pel·lícula; i la belga Charlotte Vandermeersch, amb "Le otto montagne", que codirigeix juntament amb Felix Van Groeningen.

La cineasta Claire Denis, a la Berlinale d'aquest any
La cineasta Claire Denis, a la Berlinale d'aquest any (Wikimedia Commons/Elena Ternovaja)

Un cartell que homenatja "El show de Truman"

El cartell d'aquesta edició del festival mostra Truman Burbank, el personatge interpretat per Jim Carrey, pujant les escales de la seva vida fictícia.

D'aquesta manera, el festival homenatja la pel·lícula de Peter Weir i Andrew Niccol, que reflexionava sobre realitat i la representació que se'n fa.


Albert Serra aspira a la Palma d'Or

Entre els aspirants a la Palma d'Or hi ha un director català: el banyolí Albert Serra competirà per un dels guardons més prestigiosos del cinema amb "Tourment sur les îles".

La pel·licula, amb participació de TV3, s'ha rodat a la Polinèsia Francesa i la protagonitzen els actors Sergi López i Benoît Magimel.

Fora de competició hi ha el director espanyol Rodrigo Sorogoyen, amb la pel·lícula "As bestas".

El director de cinema banyolí Albert Serra
El director de cinema banyolí Albert Serra (ACN/Andrea Zamorano)

El retorn de David Cronenberg

A Canes s'hi podrà veure "Crimes of the future", la primera pel·lícula de David Cronenberg en vuit anys. Amb Viggo Mortensen, Léa Seydoux i Kristen Stewart, el director torna a les arrels amb un film ple d'horror corporal.

Hi ha por que hi hagi qui marxi de la sala a mitja projecció de la pel·lícula de Cronenberg. De fet, el director canadenc ha advertit en una entrevista amb Deadline que hi ha escenes molt fortes que no seran aptes per a tots els públics.


Aliança amb TikTok

Amb l'objectiu d'apropar-se al públic jove, el Festival de Canes s'ha aliat amb la xarxa social xinesa TikTok.

TikTok, que té mil milions d'usuaris mensuals, oferirà retransmissions de la catifa vermella, entrevistes i altres continguts exclusius a través d'un canal del festival.

A més, la xarxa social de vídeos curts també llançarà un concurs de curtmetratges.

@festivaldecannes Bienvenue sur notre compte TikTok officiel ! Welcome to our official TikTok ! 
#Cannes2022 #festivaldecannes #filmtiktok #TikTokAcademie #CultureTikTok #cinema ? son original - FestivaldeCannes


Vincent Lindon, president del jurat

L'actor Vincent Lindon, protagonista de "Titane", la pel·lícula guanyadora del festival l'any passat, presideix un jurat del festival pràcticament paritari.

Lindon, que va guanyar el premi al millor actor l'any 2015 per "La loi du marché", és el primer francès que presideix el jurat de Canes des del 2009.

L'acompanyen en el jurat l'actriu sueca Noomi Rapace, l'índia Deepika Padukone, l'actriu i directora britànca Rebecca Hall, la italiana Jasmine Trinca, el director iranià Asghar Farhadi, el francès Ladj Ly, el nord-americà Jeff Nichols i el noruec Joachim Trier.

El jurat del Festival de Canes, en el primer dia del certamen
El jurat del Festival de Canes, en el primer dia del certamen (EFE/Guillaume Horcajuelo)

Pel·lícules sobre Elvis i Bowie

Al festival de Canes no hi faltarà la música. Pel bulevard de La Croisette hi passaran Baz Luhrmann i Tom Hanks, que presentaran fora de concurs "Elvis", centrada en la vida del cantant i la complexa relació amb el seu representant.

També hi sonarà David Bowie, que protagonitza el documental "Moonage daydream", dirigit per Brett Morgen.

I hi haurà moments per escoltar el piano de Jerry Lee Lewis a la pel·lícula "Jerry Lee Lewis. Trouble in mind", d'Ethan Coen.

 

ARXIVAT A:
CinemaFestival de Canes
Anar al contingut