Catalunya

"Tolerància zero" a partir de l'1 setembre per als locals de més de 100 metres quadrats que no separin físicament la zona de fumadors

La Generalitat ha anunciat que imposarà la "tolerància zero" a partir de l'1 de setembre als locals de restauració i d'oci de més de 100 metres quadrats que no separin físicament la zona de fumadors. La Conselleria de Salut assegura que no hi haurà cap altra moratòria per al compliment de la llei antitabac. Les autoritats sanitàries catalanes consideren que molts d'aquests locals es convertiran en espais totalment lliures de fum. Segons el govern, l'aplicació de la normativa no ha de comportar pèrdues econòmiques al sector de la restauració perquè no viu de vendre tabac i cada cop hi ha menys fumadors. El govern ha obert una desena d'expedients sancionadors aquests sis mesos.

Actualitzat

"Tolerància zero" a partir del setembre per als locals de restauració i oci de més de cent metres quadrats que no separin físicament la zona de fumadors. I és que, segons ha dit el director general de Salut Pública, Antoni Plasencia, no hi ha més temps per a la moratòria" en l'aplicació de la llei, que preveu que a partir de l'1 de setembre els establiments de més de cent metres quadrats separin físicament la zona de fumadors, que ha d'estar aïllada i ventilada.

Segons la norma, els locals d'aquestes dimensions poden optar per prohibir fumar o separar físicament les àrees, que pot acabar suposant unes obres molt costoses. Des del gener, els locals de menys de cent metres estan obligats a decidir si permeten fumar o no, i a indicar-ho amb un distintiu a l'entrada.

Plasència ha afirmat que molts propietaris de locals ja han demanat els permisos d'obres i ja han encarregat els projectes tècnics per separar zones. Amb tot, el responsable de Salut Pública creu que molts d'aquests locals "de manera provisional" prohibiran fumar completament a partir de l'1 de setembre per "ajornar" la decisió sobre si fan obres als locals i de passada comprovar el resultat de l'experiència.

Després d'afirmar que els restaurants no viuen de vendre tabac i que no perdran diners a mig termini, Plasència ha assegurat que ara només fuma un de cada quatre catalans quan fa quatre anys ho feia un de cada dos.

Pel que fa a l'oci nocturn, el govern admet que garantir un ambient sense fum és més complicat, ja que fumar ha esdevingut en un hàbit vinculat al vespre. En qualsevol cas, la Generalitat prepara, per finals d'any, un decret tècnic per desplegar la llei estatal, en què es concretarà el règim sancionador, que ara és genèric.

Quan fa sis mesos des de l'aplicació de la llei, la Generalitat n'ha fet balanç. Durant aquest període, ha fet més de 4.000 inspeccions i s'han imposat una desena d'expedients sancionadors per incompliment reiterat de la llei. Els estudis realitzats per l'administració han constatat que amb la nova llei hi ha hagut més una reducció important de la concentració de fum ambiental en edificis i locals de restauració i oci. La concentració de nicotina en l'ambient s'ha reduït un 90% als edificis de l'administració catalana, un 78% a la universitat, un 86% a les empreses petites i un 90% a les mitjanes, segons una mostra de la Generalitat. Per contra, la disminució de la nicotina és de només un 10% en els restaurants de més de cent metres quadrats i d'un 16% en els de menys de cent metres quadrats que han optat per deixar fumar els seus clients.


Ara, només entre el 20 i el 30% dels bars i restaurants han optat per convertir-se en espais lliures de fum, però la necessitat de realitzar costoses obres per adaptar els locals a la llei farà que, segons la Generalitat, molts propietaris prohibeixin definitivament fumar-hi.

Anar al contingut