"Sobre el sexe de la dona hi ha molts eufemismes" asseguren des d'Optimot (IStock)

"Toca't més la petxina": l'Optimot busca expressions per parlar de la masturbació femenina

Les expressions que recull el servei són col·loquials i no entren en el diccionari normatiu, però són una riquesa de la llengua viva

Judith Casaprima SaguésActualitzat

"Fer ditet", "fer fru-fru" o "jugar al parxís". Què volen dir aquestes expressions? Són algunes de les propostes que ha rebut l'Optimot per referir-se a la masturbació femenina.

L'Optimot, el servei de consultes lingüístiques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, atén cada dia les preguntes sobre els usos del català de qualsevol usuari. El seu objectiu és enriquir la llengua en el seu ús quotidià i trobar paraules i expressions genuïnes per eixamplar el ventall, sovint manllevat, del català, com a llengua viva i en constant evolució

I és amb aquest objectiu que també demana aportacions en àmbits sobretot col·loquials de la llengua. Un d'aquests últims és, sota l'etiqueta #optimotpicant, el que es refereix a la masturbació femenina. 

L'equip de l'Optimot va voler posar remei al que considera un "greuge comparatiu" i va fer una crida per trobar expressions que es referissin específicament a la masturbació femenina

El reguitzell de propostes que ha generat és infinit: Des de "fer-se un dit", fer "el didot" o un "fregadit", a "tocar-se la figa", "tocar l'arpa" o "la guitarra" a "pentinar el gat", "pelar la patatona" o "fer-se un Spiderman" o un "DJ" i "actualitzar el twitter".

Respecte a les expressions com ara "fer ralet-ralet" o "jugar al parxís", s'han trobat amb algunes objeccions.

Algunes aportacions enginyoses passaven a "relacions més profundes":

I d'altres elaboren imatges força treballades.

Però, no n'hi ha cap com el de "tocar-se la felipa" o fer-se un rasca i guanya".


Una consulta a l'Optimot

Tot va arrencar amb una consulta sobre la masturbació masculina; una petició que ja va desencadenar una allau d'expressions relacionades:

Les respostes ja van ser una veritable allau de propostes. L'enginy no té límits, sobretot les que fan símils amb animals, fruites i verdures, com "escanyar el mico", o "espolsar el presseguer" o d'altres de més literàries com "fer un Tirant lo Blanc". L'Optimot, que ja havia tocat el tema el 2019, sense implicació de gènere, per trobar expressions més enllà de "pelar-se-la", també en va proposar d'altres.

Les expressions que alguns van trobar són variades i sobretot enginyoses.

Val la pena conèixer l'origen del mot: etimològicament, la paraula "masturbació" prové del llatí "manus turbare", torbar amb la mà --també es pot entendre torbar per girar o rodar--, o "manus stuprare", profanar amb la mà, segons diversos autors. "Stuprare" significa "violació" i "stupere", que significa "atordir" i és l'arrel d'"estúpid", i també es pot entendre com empènyer o colpejar. 

En realitat l'expressió llatina ha estat en general utilitzada per definir la pràctica masculina en diferents textos al llarg de la història.


Un recull de la llengua viva

Amb totes aquestes expressions, que són la representació de la llengua viva, l'Optimot pretén donar alternatives a l'ús d'expressions manllevades cada cop més de l'anglès o el castellà.  

"Són expressions que no es documenten. És una riquesa popular que no es recull enlloc", lamenta Miriam Martín, lingüista de l'Optimot. "Perquè una arribi a incloure's al diccionari normatiu, l'ús de l'expressió s'ha d'estudiar a fons, que arreli i hi hagi tradició", explica, "però de vocabulari eròtic n'hi ha molt poc i s'hauria de fer alguna cosa".

Martí proposa crear un diccionari col·loquial de la llengua amb totes aquestes expressions perquè quedi constància "d'aquest tipus d'expressions que són riquesa" i "fent més cas als joves", que en definitiva són creadors i usuaris, afegeix Martín.


Català amb perspectiva de gènere

Des que aquest servei té compte de Twitter, a més d'aclarir dubtes lingüístics i divulgar la normativa, també alimenta la xarxa tocant aspectes més col·loquials del català. 

"De la sexualitat de les dones gairebé no se'n parla, és així de trist", ens diu Miriam Martín, una de les lingüistes que treballen a l'Optimot. Sota el hastag #Optimotfeminisme es tracten temes des de la perspectiva de gènere.  "Sobre el sexe de la dona hi ha molts eufemismes", diu Martín, com els que es fan servir per parlar de la regla.

"Els eufemismes de la regla demostren el tabú que hi ha. Com en diem d'una manera políticament correcte per fer veure que no ens passa res." 

Amb el #Optimotpicant s'han tractat altres temes com les maneres de dir "fer un clau" o "tenir un embolic".
 

 

 

ARXIVAT A:
Viral Xarxes socials InternetTwitterCatalà
Anar al contingut