Toc d'alerta del Comitè per la Prevenció de la Tortura a les presons catalanes

Aquest organisme del Consell d'Europa recull el testimoni de presos que denuncien maltractament per part dels funcionaris policials

Joan RaventósActualitzat

Dur informe del Comitè per la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa, un organisme internacional que aplega 47 països europeus, sobre els centres penitenciaris catalans.

En una visita d'experts el 2018 a les presons de Brians 2, Mas d'Enric, Wad-Ras i Ponent, van detectar queixes recurrents entre els interns. Una de les més compartides va ser la de l'ús de la tècnica de "l'entrepà", segons la qual s'immobilitza el detingut entre dos matalassos lligats amb una cinta.

Molts detinguts també expliquen que reben puntades de peu, cops al cap i ús de les defenses per part dels agents, sobretot quan van a la comissaria després de les detencions.

De totes les entrevistes, el comitè n'ha elaborat un extens informe en què fa recomanacions en forma d'advertència, com la que demana a les autoritats catalanes que deixin clar als seus funcionaris que maltractar detinguts és "il·legal, gens professional i pot comportar sancions".

Tot i això, l'informe admet que es tracta de casos puntuals, que la majoria de procediments són correctes i que veu voluntat de posar remei a algunes pràctiques.

Des del Departament de Justícia s'assegura que es prenen seriosament l'informe del Consell d'Europa i que prendran mesures per donar resposta a les recomanacions.

El govern espanyol també n'ha parlat en un extens informe que està obligat a enviar al comitè contra la tortura com a resposta. El document fa una defensa del compromís dels centres catalans per garantir un tracte correcte als interns i detinguts.


Atenció a les internes

L'informe del Consell d'Europa també obre un capítol específic per a les dones preses. Recomana que les presons catalanes "prenguin mesures actives per desenvolupar un enfocament de gènere", per donar resposta a les necessitats específiques de les dones, que són diferents que la del col·lectiu de presos homes.

Totes les recomanacions i crítiques recollides per l'informe del Consell d'Europa s'afegeixen a les consideracions que ja es van fer el 2011, després de l'anterior visita als centres penitenciaris catalans.

Aquestes visites es fan a diferents països europeus per detectar i combatre les actituds punibles per part de les forces policials.

 

Informe íntegre del Comitè per la Prevenció de la Tortura:

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut