Les comercialitzadores han d'atendre els clients que vulguin canviar de tarifa (ACN/Nazaret Romero)

Toc d'alerta a les energètiques per posar pegues als clients que volen la tarifa regulada

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha obert un expedient informatiu a Naturgy, Endesa, Iberdrola i TotalEnergies

Redacció/AgènciesActualitzat

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient a les grans empreses comercialitzadores de llum i gas natural per posar traves als clients que volen contractar la tarifa regulada.

La CNMC els reclama que expliquin amb detall de quina manera atenen la demanda massiva de clients que reclamen aquest canvi.

La secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, en una entrevista a RNE, ha demanat a les empreses energètiques que "siguin àgils" davant les sol·licituds.

"Ens arriben veus sobre la dificultat a l'hora d'intentar fer el canvi a la tarifa regulada. Cal deixar clar que l'organisme encarregat de vigilar és la CNCM, que ja està vigilant a veure si tot està funcionant adequadament". 

Ha recordat que totes les empreses comercialitzadores estan "obligades" a prestar aquest servei i "atendre" el client que vol canviar a la tarifa regulada. "Estarem molt pendents per si cal adoptar noves mesures", ha insistit.

La tarifa regulada del gas apareix a la factura amb la sigla PVPC (ACN)

Ha advertit que el govern espanyol rep informacions sobre les "dificultats" que posen les empreses als clients, i ha recordat que han d'atendre aquestes peticions i, si no, l'executiu de Pedro Sánchez adoptarà "noves mesures".

Aagesen ha apuntat que, si no tenen proves que la situació ha millorat, els expedients informatius es poden convertir en sancionadors. En aquest sentit, ha explicat que el Ministeri de Transició Ecològica treballa de bracet de la CNMC per si cal posar multes.

La tarifa regulada del gas natural es pot contractar a través de Naturgy, Endesa, Iberdrola i TotalEnergies. Ara s'està estudiant els temps de resposta de les quatre companyies.

Les tarifes regulades actuals són més barates si es comparen amb el mercat lliure, sobretot les del gas (ACN/Aina Martí)

De moment, demanen a les comercialitzadores que "davant l'allau de sol·licituds" incrementin els efectius d'atenció al client. "El que ens arriba per dades de les mateixes comercialitzadores és que hi ha moltíssimes sol·licituds i la dimensió de l'atenció al client és la mateixa", ha dit.
 

Tarifes regulades, més barates que les lliures

Les tarifes regulades actuals són més barates, sobretot les del gas, en comparació amb el mercat lliure. La mateixa secretària d'Estat ha tret pit i ha assegurat que el canvi es deu a les darreres mesures del govern espanyol per contenir l'impacte de la crisi energètica.

Hi ha tres tarifes d'últim recurs i el govern espanyol les considera "més segures i menys volàtils". La darrera a incorporar-s'hi ha estat una tarifa regulada que està especialment pensada per a calderes comunitàries.

L'anomenada "excepció ibèrica" no augmenta el consum

La secretària d'Estat d'Energia defensa la denominada "excepció ibèrica" i assegura que la implantació no ha provocat un augment del consum de gas natural.

Pel que fa als preus actuals de l'electricitat, més baixos que en els últims mesos, ha considerat que probablement tornaran a pujar amb l'augment de la demanda que coincidirà amb l'arribada del fred.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPobresa energèticaEnergia
Anar al contingut