Imatge d'arxiu d'una estació de metro de Barcelona (Foto: TMB)
Imatge d'arxiu d'una estació de metro de Barcelona (Foto: TMB)
Barcelona

TMB acusa els sindicats de degradar el servei i de fer-li perdre 2,5 milions d'euros

Els acusa de "degradar" la imatge de la ciutat i de fer-li perdre 2,5 milions d'euros amb les vagues i aturades parcials. També els insta a abandonar les protestes perquè només generen "perjudicis" als ciutadans.

RedaccióActualitzat
El dia 7 d'octubre, la vaga de metro provocava grans aglomeracions al metro hores abans del Barça-Madrid. Era un dia especial, perquè se celebrava "el clàssic" del Camp Nou i els combois del metro de Barcelona circulaven a mig gas en els moments en què els passatgers es dirigien al partit. Aquella jornada, però, era només una de les catorze protestes que els sindicats de metro i autobús han concocat en poc més d'un mes. Ara, la companyia carrega contra ells i els acusa de degradar la imatge de Barcelona i de fer-li perdre 2,5 milions d'euros amb les seves aturades. A més, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) els insta a abandonar les vagues perquè només generen "perjudicis" als ciutadans.

Les protestes dels sindicats se centren bàsicament en l'eliminació de la paga extra de Nadal pel decret aprovat pel govern. Els contactes dels últims dies, segons han informat fonts sindicals, amb la mediació de la Generalitat, han aconseguit alguns avenços, però expliquen que si no s'ha segellat un acord és per la falta d'un compromís concret de TMB respecte a com recuperar l'import perdut de "l'extraordinària". Els sindicats es mostren disposats a seguir dialogant, però subratllen que la recuperació de la paga de Nadal no pot ser "un acte de fe", sinó que s'ha de plasmar per escrit i complir-se.

Aturades "al menor cost"

Per la seva banda, TMB calcula que ha perdut més d'1,5 milions d'euros entre el 17 de setembre i el 19 d'octubre com a conseqüència directa de la pèrdua de validacions en metro i autobús. Un altre milió d'euros, segons la companyia, s'haurien deixat d'ingressar per l'afectació en els passatges del Bus Turístic i el Telefèric. L'empresa també culpa els sindicats de buscar la "màxima pertorbació" en el servei amb les seves aturades "al menor cost".

Dilluns, noves protestes


TMB ha criticat que "tot i que s'havia arribat a un acord sobre el fons de la qüestió, en l'últim moment i per aspectes purament formals, els sindicats no s'han adherit" a la proposta de l'empresa, que afirma haver ofert alternatives per neutralitzar la rebaixa salarial. Si no hi ha acord d'última hora, aquest dilluns hi tornarà a haver alteracions en els serveis de metro i autobusos de Barcelona.

TMB recorda que la interrupció total o parcial dels serveis de transport públic "impacta directament" sobre les 859.000 persones que fan servir el metro o l'autobús durant la setmana, que són el 21% dels residents de l'àrea metropolitana, un 55% dels quals no disposen de vehicle propi.

La companyia també culpa els sindicats d'estendre la "desconfiança i la frustració" entre els usuaris habituals del servei, i de provocar "episodis de tensió entre usuaris i empleats" i una "degradació general de la imatge i de l'atractiu del transport públic".

Atès que les aturades del metro estan convocades entre les 6.30 i les 9.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores, el servei de metro tindrà dilluns serveis mínims del 50% en totes les línies entre aquestes hores. Durant la resta del dia el servei funcionarà amb normalitat.

En els autobusos, les aturades estan convocades entre les 9.30 i les 14.30 hores, i de les 20 hores a mitjanit. Els serveis mínims seran del 33% en les línies 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 150, 157 i D20, i hi haurà un cotxe en cada línia de Bus del Barri.

Anar al contingut