janquim / Barcelona

La internet del futur ens permetrà viure més i millor però sense privacitat (II)

Actualitzat
"Capitalisme perfecte"

Per això ha subratllat l'acostament a la perfecció, que és la seva valoració subjectiva sobre aquest demà que pronostica i s'hi ha referit com a "capitalisme perfecte". La idea central és que no cal anar a comprar sense saber què vols ni tampoc sense trobar el que t'agrada. Per això s'ha referit a la personalització massiva, de manera que aviat es puguin encarregar els productes que t'agraden a la fàbrica on es fan, perquè producció assumeixi la teva comanda, amb la talla que et cal i els colors que vols. La compra per internet ja comença a tenir uns quants d'aquests símptomes.

Sense secrets


En aquest futur sorprenent, en què els metges faran cultius d'òrgans per atendre la demanda de parts noves per als nostres cossos, no tot seran avantatges i Kaku no ha amagat el principal obstacle. S'haurà acabat la privadesa. Se sabrà tot de nosaltres, les asseguradores controlaran les nostres analítiques. Per entendre'ns: l'alcohòlic que no segueixi el tractament rebrà amb molta dificultat un d'aquest fetges nous que es podran "fabricar" en els nous negocis de "botiga corporal".

La cirurgia es farà amb models tridimensionals perquè només les màquines puguin tallar i manipular el nostre cos malalt, allunyats així dels errors humans, però no tindrem cap secret. Tot el que fem i el que hem fet es trobarà accessible, traduït a l'instant a qualsevol llengua, a l'abast de tots els nostres congèneres.

I tot això succeirà en un món més competitiu on, com ho ha expressat ell mateix, caldrà seguir una norma bàsica: si nedes entre taurons procura no semblar-los una mica de menjar.

El seu discurs sobre el que vindrà, aplaudit per un públic que allargarà la seva presència durant tres dies més, ha tingut de complement les visions més matineres de dos experts més.

Emprenedors i participatius

Mark Tluszcz , cofundador i gerent de Mangrove, una empresa dedicada a invertir en innovació i sectors emergents, ha anticipat sense vergonya que Google desapareixerà abans de vint anys, de la mateixa manera que no hi haurà llibres ni gaires productes relacionats amb el paper. El seu consell per a la crisi és que tothom intenti controlar la seva vida, escapant del salari per emprendre l'aventura de crear un negoci. Quan algú del públic li ha demanat què era el més important, Tluszcz no s'ha referit a la tecnologia sinó a la passió: "Una bona idea i molta passió", vet aquí la seva recepta.

Pel seu costat, el nord-americà Andrew Rasiej, que impulsa el Personal Democracy Forum i altres causes relacionades amb la participació democràtica gràcies a les noves tecnologies, ha predit un augment de la capacitat de decisió ciutadana, i ho ha fet justament avui, després que la consulta electrònica sobre el futur de la Diagonal ha tingut de conseqüència un cessament tècnic i un de polític.

La "glaçada" de la Diagonal

Poca estona després, el nou primer tinent d'alcalde, Jordi William Carnes, ho ha resumit d'aquesta manera: "D'acord, teníem uns brots verds i se'ns han congelat, hi ha hagut una glaçada, però això no vol dir que ens haguem de fer enrere", i ha renovat l'aposta municipal per les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Un dels punts que Rasiej ha insinuat com a fonamentals és la reutilització de les dades públiques per part de ciutadans i entitats, de manera que ofereixin serveis complementaris a les ofertes de l'administració. Això és el que va reclamar la setmana passada el síndic de greuges i el que els tècnics de les administracions ja discuteixen a les seves trobades.

Fins divendres

De moment, per si de cas la glaçada és més forta del que sembla, o per si de cas el futur que Kaku pinta ens sembla massa distant, el congrés BDigital mira d'acostar els empresaris i experts de la ciutat. Des d'avui fins divendres, professionals d'arreu del món acudiran a la cita i compartiran amb els assistents coneixement sobre innovació tecnologies i el futur que es pugui traçar des d'aquí, sota la tutela del Centre Tecnològic de la ciutat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut