Barcelona

El Consell Consultiu dictamina que Carod no es pot fer dir vicepresident de la Generalitat, sinó del govern

El Consell Consultiu ha dictaminat que la llei de la presidència s'ajusta a l'Estatut, però ha introduït alguns matisos pel que fa a la figura del vicepresident del govern. El Consultiu considera que el càrrec de Josep-Lluís Carod-Rovira compleix la norma, però conclou que s'ha de fer anomenar vicepresident del govern, i no de la Generalitat, com fins ara. No només es tracta d'una qüestió de nom, sinó d'atribucions, ja que com a vicepresident del govern només té competències executives i no li correspon representar el conjunt institucional de la Generalitat. CiU va demanar al consultiu que revisés la llei abans que l'aprovi el Parlament, que ja l'ha admès a tràmit.

Actualitzat

Un dictamen del Consell Consultiu estableix que Josep-Lluís Carod-Rovira és únicament vicepresident del govern i no de la Generalitat, com es feia dir fins ara arreu. Tot i que la figura del vicepresident per si sol no vulnera l'Estatut, que vagi acompanyat d'un "de la Generalitat" sí que ho fa. A banda d'una qüestió de nom, es tracta d'una qüestió d'atribucions, ja que com a vicepresident del govern Carod només té competències "de caràcter executiu i governamental", i no li corresponen les "representatives del conjunt institucional de la Generalitat", que únicament pertoquen al president, José Montilla.

El dictamen, que avala que el projecte de llei s'ajusta a la Constitució i l'Estatut, subratlla també la preeminència del càrrec de conseller primer -tot i que avui no l'ocupi ningú- per sobre del de vicepresident, ja que compta amb una llei pròpia.

La decisió del Consultiu, segons publica el diari "El Periódico", arriba després que CiU va demanar-li que revisés la llei de la presidència i del govern, perquè trobaven dubtosa la regulació de la figura de vicepresident de la Generalitat. Per CiU, afegeix el rotatiu, que el matís del nom no és intranscendent, ja que la Generalitat reuneix el govern català, el Parlament, la Sindicatura de Comptes i la de Greuges i el mateix Consell Consultiu.

Anar al contingut