Barcelona

El govern aprova sense consens la nova llei d'educació

El govern ha donat llum verda a la reforma d'una qüestió tan important i decisiva com és l'educació, però sense la unitat de tot el tripartit. Iniciativa no està d'acord amb el redactat final, que encara s'ha de discutir al Parlament, però que ha tingut diverses modificacions des que es va presentar l'avantprojecte a l'abril, que va provocar una vaga general del sector. La reforma del sistema educatiu català va néixer del Pacte Nacional per a l'Educació, que sí que va rebre el suport i la unitat de tots els sectors. Ara bé, en el moment de traduir-ho en una llei i de fer canvis a la pràctica, el consens no ha estat possible. Les principals crítiques del text són que no recull l'esperit del Pacte Nacional per a l'Educació i que manté les diferències entre l'escola pública i la concertada, especialment pel que fa a l'escolarització d'alumnes immigrants.

Actualitzat

Després d'una llarga i difícil tramitació, el projecte de llei d'educació ha arribat a la taula del consell de govern amb uns suports fràgils i alguns sectors clarament en contra. Es pretenia que la nova normativa comptés amb el consens necessari de sindicats, patronals, professors i administració. Un gran acord com el que va fer possible ara fa dos anys el Pacte Nacional per a l'Educació.

Ara bé, alguns dels punts del redactat del nou projecte de llei desagraden profundament a alguns sectors de la comunitat educativa. És el cas del sindicat de professors USTEC-STEs. També un dels socis de govern amenaça de presentar-hi esmenes durant el tràmit parlamentari. Iniciativa reconeix que s'han fet avenços, però es desmarquen d'un projecte que consideren que no garanteix la coresponsabilitat de l'escola concertada.

El cavall de batalla són, essencialment, tres paraules: "servei públic educatiu". On abans, se citava el servei públic d'educació, ara hi diu servei educatiu d'interès públic. Els que estan en contra de la norma entenen que, amb el primer terme, s'integrava l'escola concertada dins la xarxa pública, amb els mateixos drets i deures, mentre que, amb el segon, consideren que s'obren les portes a mantenir les diferències.

Així doncs, les entitats vinculades a l'escola pública consideren que la nova llei fa massa concessions a la concertada i traeix l'esperit del Pacte Nacional per a l'Educació. Per contra, des de l'escola concertada es queixen del contrari i també rebutgen el text, entre d'altres motius, perquè no els assegura la gratuïtat de la sisena hora.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut