@janquim

Tres joves recullen en un blog mil idees dels veïns per millorar Montcada i Reixac

No tenen trenta anys i ja han donat una lliçó formidable als polítics de la seva ciutat. Sense gaire més que el seu temps i els recursos que els ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Eduard Motos, José Gómez i Maribel Campos han sacsejat l'ambient preelectoral a Montcada i Reixac amb el seu entusiasme i els resultats obtinguts: més de mil idees per millorar l'antiga baronia crescuda a redós d'un castell derruït per ordre borbònica.

Actualitzat
Amb una mica més de trenta mil habitants, però amb cinc estacions de tren i una de metro, aquesta ciutat allargassada entre el riu Besòs i l'autopista ha vist com tres joves emprenedors han demostrat què podria fer l'administració local amb una mica d'empenta.

Han demanat als seus veïns, a les empreses locals, a les escoles i a les entitats de tota mena, que vulguin aportar les seves propostes perquè Montcada sigui millor. El resultat s'aplega en una llista que inclou propostes contudents, com ara el tancament definitiu de la cimentera Asland o la construcció d'un passeig al costat de la riera, però també suggeriments d'aparença simple com ara la instal·lació de papereres en un carrer on no n'hi ha o l'establiment de controls que impedeixin les apostes amb coloms.

Transparència amb internet

El relat podria ser el d'una iniciativa ciutadana orientada a la vida d'una ciutat petita però hi ha un detall que tenyeix amb força el projecte. Des que van començar, la tardor de l'any passat, els seus impulsors han volgut donar un exemple de transparènciam i totes les activitats estan anotades en un blog públic.

A "Recollida2011" expliquen el procés que han seguit, es presenten amb deteniment i hi han afegit una secció d'imatges que de seguida ha cridat l'atenció dels vilatans. Com que mentre aplegaven idees anaven d'un costat a l'altre del terme municipal, van decidir que de passada fotografiarien Montcada per ensenyar tot de llocs millorables. Així, han captat errors en la senyalització, parets amb desperfectes i un conjunt de racons urbans que demanen una intervenció més seriosa.

D'aquesta manera, se situen al costat d'altres propostes basades en les eines d'internet per millorar les ciutats, com ara Reparaciudad, Ziudad o Networked City. Moltes d'aquestes iniciatives s'apleguen ara gràcies al projecte Ciutadania 4.0, que ja s'ha presentat de manera formal en un acte a la Casa Golferichs.

"Recollida2011" també s'ha integrat en aquest llistat que durant el mes de maig durà a terme el seu priemr servei adoptant la forma d'un mapa que voldrà posar al descobert les accions socials amb ús intensiu de les TIC a Catalunya.

Entre la política i la ciutadania

La finalitat dels tres joves de Montcada, com explica Eduard Motos a aquest mitjà, és "que l'ajuntament s'ocupi de manera activa, i no amb un mostrador on no hi va mai ningú, de recollir les idees que la gent sí que té". Es deixen seguir al Twitter, on tenen a la llista la mateixa vicepresidenta del govern, Joana Ortega.

De fet, esperen que el seu gest aproximi la política a les persones i per això, encara que no volen interferir en la campanya electoral, s'han adreçat als partits amb una carta oberta.

Ja han rebut unes quantes respostes, saben que d'altres són a punt de fer-ho i només els queda pendent alguna reacció del Partit Popular, que de moment no els ha dit ni ase ni bèstia.  Però no semblen gens amoïnats, tenen la convicció que han fet el que calia i un ocellet els ha avisat que algunes de les idees aplegades ja s'han inclòs als programes electorals. El que de debò pretenen és cridar l'atenció sobre una manera de fer, que ha consistit a donar veu a la gent de la ciutat. Per això sostenen que el model és replicable i els agradaria traslladar-lo a les ciutats veïnes.


Anar al contingut