L'assaltant sobre una tarima, després de disparar al cap de l'oficina (Reuters/@Taygainfo via Telegram)

Tiroteig en un centre de reclutament rus a Sibèria: un jove fereix greument un comandant

L'assaltant és un jove de 25 anys i la víctima el militar responsable de l'oficina d'allistament

Virgínia Arqué Nueno

Un jove rus de 25 anys ha irromput aquest dilluns en un centre d'allistament de la ciutat d'Ust-Ilimsk, a la regió siberiana d'Irkutsk, a l'extrem oriental del país, i ha disparat contra el comandant responsable de l'oficina.

El militar ferit ha estat traslladat a un centre mèdic i es troba a la unitat de cures intensives en estat crític, segons ha explicat el governador local en el seu canal de Telegram.

L'assaltant, per la seva banda, ha estat detingut i està sent interrogat, segons fonts del Comitè d'Investigació de la regió. El mateix governador local ha assegurat "que serà durament castigat".

Segons fonts locals, abans de disparar, l'atacant s'hauria dirigit als altres reclutes i els hauria dit que, excepte el comissari i ell, tots tornarien a casa.

Algú ha enregistrat el moment de l'atac i les imatges, que no s'han pogut contrastar, s'han fet virals a les xarxes socials.

Reuters sí que ha pogut verificar que l'hora i la localització de l'enregistrament coincideix amb les del relat difós a les xarxes socials i per mitjans oficials i locals.

Protestes contra el decret de mobilització

Mitjans locals han informat aquest dilluns d'un altre incident vinculat amb la mobilització de 300.000 reservistes ordenada pel president Putin fa cinc dies.

Un jove s'ha calat foc i s'ha immolat en una estació d'autobusos a la ciutat de Ryazan, a 185 quilòmetres al sud-est de Moscou, abans que se l'emportés una ambulància.

Testimonis asseguren que cridava que no volia anar a combatre a Ucraïna.

Diverses oficines d'allistament han patit atacs des que el president Putin va ordenar la mobilització parcial dels reservistes per anar a combatre a Ucraïna i aquest cap de setmana s'han organitzat protestes per tot el país, especialment a les regions del Daguestan i Iacútia, on un nombre "desproporcionat" de soldats han estat enviats a Ucraïna.

Exteriors d'una oficina d'allistament a la regió siberiana de Tara (Reuters/Alexey Malgavko )
Reservistes reclutats a Tara reben instruccions abans de pujar als autobusos (Reuters/Alexey Malgavko )

Només dissabte, més de 730 persones van ser detingudes en les protestes contra la mobilització massiva de reservistes que hi va haver en 32 ciutats del país, des de Sant Petersburg fins a Sibèria, segons el grup independent OVD-Info, que n'ha fet un seguiment.

Aquestes protestes són il·legals a Rússia, on està prohibit qualsevol acte que difami les forces armades.


El Kremlin reconeix "errors" en la mobilització dels reservistes

Coincidint amb aquest atac, amb les protestes i amb l'esgotament de vols per sortir de Rússia després de l'ordre de mobilitzar els reservistes per combatre a Ucraïna, el Kremlin ha reconegut aquest dilluns "errors" en la comunicació del decret firmat pel president Putin.

Segons el portaveu el Kremlin, l'ordre no afecta tots els joves en edat de combatre, sinó només aquells amb experiència militar o coneixements contrastats en aquest àmbit.

Familiars s'acomiaden dels reservistes a la regió d'Omsk (Reuters/Alexey Malgavko )
Joves mobilitzats després de presentar-se a l'oficina de reclutament de Tara, a Sibèria (Reuters/Alexey Malgavko)
Una dona s'acomiada d'un reservista mobilitzat a la regió siberiana d'Omsk (Reuters/Alexey Malgavko )

Dmitri Peskov ha negat també que s'hagin tancat les fronteres a tots els joves en edat militar.

El portaveu del Kremlin ha assegurat que aquesta decisió "encara no s'ha pres" i ha dit que s'investiga si en algun cas "s'ha violat el decret de mobilització" i s'ha reclutat gent gran, malalta o estudiants sense experiència, com han denunciat algunes fonts.

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut