Tipus de llars segons el comportament i l'ansietat durant el confinament: Com és la teva?

Es descriuen 6 tipus de famílies: Esquirol, Matrix, Estoica, Sapiens, de l'Endemà i Carpe Diem

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Un estudi descriu 6 tipus de llar en funció de les reaccions, el comportament i el grau d'ansietat dels habitants durant el confinament a causa del coronavirus. En quina llar vius el confinament? Una llar Esquirol, Matrix, Estoica, Sapiens, de l'Endemà o Carpe Diem?

L'estudi, fet per l'empresa d'investigació de mercats Salvetti & Llombart i dirigit per l'economista Fernando Trias de Bes, ha analitzats diversos aspectes sobre els comportaments de consum, situació econòmica, hàbits de lleure, d'exercici físic o interessos en diverses llars que, en funció de les edats i la situació en el territori, han donat sis perfils de llar que determinen com els seus habitants han passat i passen el confinament.

confinament no ens canviarà
L'estudi relaciona els comportaments i els consums amb l'ansietat

Sentiment i comportament

Trias de Bes ha explicat en una entrevista al programa "Els Matins" de TV3 que "són els sentiments envers la pandèmia els que determinen el comportament de les persones durant el confinament".

 

A partir de 601 entrevistes a tot Espanya entre el 24 i el 27 de març, per zones geogràfiques, edat, densitat de població i tipus de famílies, l'estudi pregunta sobre què senten davant del confinament i com han reaccionat en els seus hàbits i comportament. Cada tipus respon a diversos paràmetres com l'abastiment de cara al confinament, si es consumeix oci digital, si s'aprofita el temps per a la formació o la lectura, si es fa exercici físic o si es fa una alimentació sana o de caprici, a més de l'edat dels membres de la família i si hi ha fills petits, adolescents o joves.

Així s'han determinat sis tipus de llar que responen a un comportament relacionat amb el grau d'ansietat davant del confinament i la pandèmia.

Esquirol: acumuladors

La llar Esquirol representa un 18% de la població, i es caracteritza per un alt grau d'ansietat que es revela en la preocupació per l'abastiment. Està formada per persones més grans de 45 anys preocupades per la salut, l'economia i que no pugui faltar res. Segons Trias de Bes, és un comportament que va ser més fort al principi.

"Va ser una reacció més que de por d'angoixa. Molt fort al principi i que s'està normalitzant. És un grup de gent que la reacció a l'angoixa va ser comprar, omplir la casa per si havien de passar 4 o 5 mesos.  Són els que ens van deixar sense paper de vàter i farina."

 

 

Matrix: digitalitzats

Representen un 20% de les llars. Són els més joves, els millennials, sense fills, d'entre 20 i 40 anys, sols o amb parella, que tenen un alt grau d'angoixa però no per la preocupació econòmica ni de salut, perquè no són un grup de risc, sinó pel fet d'estar confinats. La seva reacció és refugiar-se en el món digital.

Les les llars Matrix viuen en un món digital (PIXABAY/Jan Vazek)

"Són els que diuen: necessito sortir, socialitzar-me, fer esport, lleure. I han creat un món digital paral·lel a través de la televisió, plataformes digitals, jocs en línia, xarxes socials, i de tant en tant fan exercici."

 

Estoics: els resistents

Per contra, les llars dels Estoics són els més grans de 65 anys. Representen el 13% de la població, estan gens o poc digitalitzatsi afronten el confinament amb un baix nivell d'angoixa. Són els que diuen:

"Esperem, què vols fer-hi, esperar."

 

La majoria de les persones grans ocupen les llars dels Estoics, que s'ho prenen amb calma perquè han passat per situacions pitjors (PIXABAY/Gerd Altmann)

Segons Trias de Bes, no és que no estiguin preocupats, però la seva situació econòmica i de salut no han canviat pel confinament.

"Saben que són un grup de risc, però no ho viuen amb angoixa. Són gent que n'ha passat de totes, que diuen: 'Hi ha coses pitjors, he estat tancat en un bombardeig, he passat una postguerra'."

Durant el confinament no han canviat el comportament, fan el mateix o gairebé el mateix, però a casa.

 


Sapiens: profitar el temps

Aquestes llars, a les quals respon un 11% de la població, passen el confinament amb un grau d'ansietat baix. Solen ser famílies formades per persones de més de 45 anys amb fills adolescents o més grans que decideixen aprofitar el confinament per formar-se, llegir o aprendre online.

Els que viuen el confinament en una llar Sapiens s'han dedicat a formar-se i a llegir (PIXABAY)

Segons Trias de Bes, responen a un perfil de professionals de nivell socioeconòmic mitjà-alt que es troba en gran part, a Catalunya, a l'àrea metropolitana de Barcelona.

"La seva preocupació econòmica és relativa. Aprofiten el confinament per formar-se, llegir coses pendents, i entre ells s'ha disparat la lectura en paper."

 

De l'Endemà: futur economic

Representen, com els Matrix, un 20% de les llars. En aquest cas estan formades per persones més grans de 35 anys que estan passant el confinament amb una grau d'angoixa mitjà ja que la seva preocupació no està tant en la situació actual, sinó en el que passarà després.

"Estan preocupats per què passarà amb l'economia, per la situació del país, per l'atur, l'ocupació, la feina. En aquest grup hi ha la majoria dels autònoms, els assalariats preocupats pel que passarà en la seva empresa, i professionals."

 

Les llars de l'Endemà les formen sobretot persones que fan teletreball i que pensen en el futur (EFE)

Molts han passat el confinament fent teletreball i, per tant, han mantingut la seva feina, tenen fills petits o adolescents i els preocupa el futur de feina i familiar.

 


Carpe Diem: gaudir el moment

Finalment, les llars Carpe Diem també són, amb Matrix i de l'Endemà, un 20% de la població. En aquest cas, famílies joves d'entre 20 i 45 anys amb fills petits que han organitzat el confinament al seu voltant. Han utilitzat tots els recursos al seu abast, sobretot digitals, i malgrat semblar el més despreocupats, experimenten un grau d'ansietat mitjà.

"Han muntat un Disneylàndia a casa. Fan l'agenda amb els fills, tenen totes les hores programades i han fet de tot, i han experimentat amb apps. Tenen comportaments contradictoris, com seguir una alimentació sana i menjar bròquil per dinar i després menjar de caprici, i fer-se crispetes per veure la pel·lícula. Han omplert un univers a casa per reproduir la vida exterior tant com han pogut."

 

 

Segons el director de l'estudi, Fernando Trias de Bes, cada llar pot canviar al llarg del confinament i començar en una tipologia i veure's més reflectida en una altra a mesura que avança la situació, a més de trobar llars que responen a un híbrid.

Les llars Carpe Diem giren al voltant dels nens petits (PIXABAY)

Ara, de cara al procés de desconfinament, Trias de Bes destaca dos tipus de comportament: els que volen tornar a la normalitat el més aviat possible i els que estan més preocupats i actuen amb més cautela.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut